În perioada 16 – 18 iunie, Rezervația Cultural – Naturală „Orheiul Vechi” va fi din nou gazda festivalului „DescOperă” – unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est.
În premieră, „DescOperă” va fi în formatul Chișinău-Odesa-Iași, un triunghi al solidarității, un triumf al artei lirice!
Evenimentul de deschidere a festivalului va avea loc vineri, 16 iunie, începând cu ora 19:30. În scenă va răsuna opera „PAIAȚE” de Ruggero Leoncavallo, sub bagheta lui Nicolae Dohotaru, director și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.
Anul 2023 este declarat al Culturii Ucrainene în Moldova și, în context, sâmbătă, în scenă vor evolua artiști din Ucraina. Corul şi Orchestra Teatrului Național Academic de Operă și Balet din Odesa vor interpreta opera „CAVALLERIA RUSTICANA” de Pietro Mascagni. Oaspeții sunt așteptați la concert la ora 19:30.
În ultima seară de festival, duminică, de la ora 19:00, în scenă vor urca artiștii Operei Naționale din Iași, care vor interpreta opera „PESCUITORII DE PERLE” de Georges Bizet.
A doua seară, 17 iunie, va fi marcată și de „Istorii de dragoste” în interpretarea SELECT CVARTET PLUS, condus de Mihail Agafița.
Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Festivalul DescOperă a devenit un punct de reper în calendarul cultural-turistic al țării noastre, aducând împreună artiști excepționali, orchestre remarcabile și publicul iubitor de muzică într-un cadru natural și pitoresc, cum este cel de la Butuceni. Acest festival nu doar că ne oferă o experiență muzicală unică, dar reprezintă și o sărbătoare a patrimoniului nostru cultural. Acest triunghi muzical, specific pentru ediția din anul 2023 a festivalului, Odesa-Chișinău-Iași, vine să întărească această hotărâre: Vrem pace, nu război!”
John Riordan, șef interimar al misiunii USAID în Republica Moldova: „Suntem încântați să susținem Festivalul de muzică clasică în aer liber „DescOperă”, continuând implicarea USAID încă de la lansarea sa în 2016. Acest eveniment unic, prin eforturi comune, evidențiază excelența artistică remarcabilă plasată în spațiul pitoresc al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, dar și implică comunitatea locală și stimulează dezvoltarea turismului în regiune, creând impact pozitiv durabil din punct de vedere cultural și economic. Mai mult decât atât, festivalul din acest an simbolizează o celebrare a solidarității artistice, aspirațiilor europene și dorinței comune de pace, aducând împreună artiști talentați din Moldova, România și Ucraina.”
Prima ediție a Festivalului de Muzică Clasică în Aer Liber „DescOperă” a avut loc în 2016.
Festivalul „DescOperă” este organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID Moldova și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UK Aid. Totodată, pentru al doilea an consecutiv, partener general al festivalului este Radacini Wines.