Robert, Roma și Gloria sunt tripleții care au venit pe lume la sfârșitul anului 2023. Aceștia au adus multă fericire familiei Predius din municipiul Bălți. Surpriza a fost mare, însă nu doar pentru părinți, ci și pentru medici. Sarcina a fost concepută natural, un lucru extrem de rar întâlnit.

Familia nu s-a gândit nici pentru că cea de-a doua sarcină nu le va aduce unul, doi, ci tocmai trei copii.

Elizaveta Predius spune că a aflat că va avea doi copii, iar după câteva săptămâni a aflat că va avea trei. La început, ea spune că nu realiza că duce trei copii sub inimă. Tânăra a avut o naștere prin operația cezariană în dimineața zilei de 30 decembrie, mai devreme decât planifica. 

Prima, o fetiță, s-a născut la ora 07:05, al doilea – un băiețel – la ora 07:07 și ultimul băiat la ora 07:08. 

„Fetița este mai blondă, ea este cu totul diferită, băiețeii sunt negruți și îi deosebim mai greu. Trebuie să le scoatem căciulițele pentru a-i vedea”, spune mămica.

Tânăra mamă recunoaște că îngrijirea bebelușilor este pe cât de frumoase, pe atât și de dificilă. Ea spune că atât ea, cât și soțul său se acomodează încă cu acest lucru. 

„Mai greu este noaptea, când trebuie de trezit la fiecare trei ore. Până pregătim mâncarea, până îi pregătim pe dânșii, până ei se liniștesc, mai rămâne o oră până la următoarea masă și iar trebuie să ne trezim”, spune ea.

Și pentru că tatăl copiilor muncește, Elizaveta este ajutată de bunici, iar în curând vor avea și o bonă. De asemenea, tânăra este ajutată de fiul cel mai mare – Marc, în vârstă de patru ani. 

Soții Predius încă nu știu ce indemnizație lunară le va oferi statul, ci doar că toate cheltuielile se înmulțesc la trei.

„Calculele încă nu am făcut, dar este foarte costisitor, căci totul se înmulțește la trei, și mâncarea, sunt mult mai multe vizite la medici. Mâncare mult mai multă, dacă să trecem doar la alimentare naturală, nu cred că voi reuși să-i alimentez, vrem nu vrem o să fie combinat. Sunt cheltuieli mari, adică zilnic ceva trebuie”, povestește Elizaveta Predius.

Medicii susțin că sarcina Elizavetei este un fenomen extrem de rar, însoțit de multe complicații. 

„Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 10 nașteri cu tripleți. În Bălți, în anul 2023 au fost trei nașteri cu tripleți. Sarcina multiplă este o sarcină mai complicată, cu riscuri mai mari pentru naștere prematură și deja cu complicațiile fătului care sunt legate de prematuritate”, a menționat Irina Basaraba, Medic Șef, Secția Obstetrică.

Pe parcursul anului trecut, la maternitatea din Bălți au venit pe lume 2.500 de copii.