Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a ajuns în această funcție în mod „miraculos”. În 2019, când se alegea noua componență a Înaltei Curți, magistratul s-a înscris la toate cele trei concursuri organizate de Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și toate trei le-a picat.

Prima instituție care exclus-o din cursă a fost Guvernul condus de Maia Sandu. Jurații și-au motivat decizia prin faptul că Manole nu întrunește criteriile necesare pentru a ocupa funcția de judecător al Curții Constituționale. Manole a criticat comisia guvernamentală, spunând că unii membri i-au scos “scheletele din dulap”. 

Ulterior, un nou scandal legat de Domnica Manole s-a iscat la CSM.  Ministrul Justiției din Guvernul Sandu, Olesea Stamate, le-a scris membrilor CSM să nu o desemneze pe Manole la funcția de judecător al Curții Constituționale pentru că există îngrijorări față de integritatea candidatului.

Domnica Manole a fost admisă doar la concursul organizat de Parlament, dar a obținut o notă destul de mică, în comparație cu alți candidați. 

Chiar și așa Domnica Manole a devenit judecător la CC, după ce Parlamentul nu a recunoscut rezultatele propriului concurs și a decis să-și înainteze candidații pe criterii politice. Blocul ACUM PAS și DA, condus de Andrei Năstase și Maia Sandu, au propus-o pe Domnica Manole. În plenul Parlamentului, magistratul a declarat că merită această funcție pentru că a participat la protestele organizate de Platforma DA.

În aprilie 2020, potrivit hotărârii luate de plenul CC, Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Înaltei Curți, iar în locul lui, prin vot secret, a fost numită Domnica Manole.

Domnica Manole nu a trecut testul de integritate despre care vorbea Olesea Stamate urmare a mai multor investigații jurnalistice.

Judecătorul Domnica Manole a intrat în vizorul presei încă în 2008. Atunci, Pro TV a surprins-o în timp ce Manole discuta în biroul său de serviciu cu președintele de atunci al Consiliului Municipal Chișinău, consilierul comunist Eduard Muşuc. Se întâmpla înainte de începerea unei ședințe de judecată într-un dosar civil judecat de Manole în care una dintre părți era comunistul Eduard Mușuc. Domnica Manole îi dădea sfaturi acestuia cum să se comporte în procesul de judecată ca să câștige dosarul. La un an și jumătate de la acest caz, Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că Domnica Manole se face vinovată de încălcarea Codului de Etică al Judecătorului, dar i-a aplicat cea mai ușoară pedeapsă posibilă, avertismentul.

VIDEO

În 2013, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scris că judecătorul Domnica Manole, bugetar cu un salariu modest, deține un adevărat parc-auto din 11 automobile. Cele mai multe mașini erau de model DACIA și au fost date în chirie unei firme de taxi. Atunci, Comisia Națională de Integritate a pornit o anchetă și a constatat că magistratul a ascuns un garaj, venituri din vânzarea a două automobile, două conturi bancare și două firme ale soțului. Manole a explicat această ilegalitate ca o eroare.

Domnica Manole a fost subiect de investigații și pentru deciziile pe care le-a pronunțat în calitate de judecător. Potrivit Ziarului de Gardă, Domnica Manole figurează  în două cauze penale pierdute de Republica Moldova la CtEDO. Este vorba de dosarele „Avram și alții c. Moldovei” și „Hyde Park şi alții contra Moldovei”. În urma acestor condamnări, Guvernul a fost obligat să achite despăgubiri de peste 50 de mii de euro din bugetul de stat.

Numele magistratului figurează și într-un proces penal, instrumentat în 2015 de Procuratura Anticorupție. Și anume, Domnica Manole a fost printre judecătorii care au examinat dosarul „Chiriac împotriva Vinis-NLG” și care au fost bănuiți că ar fi acceptat un apel tardiv depus de agentul economic, trimițând dosarul la reexaminare.  Din acest motiv, Andrei Chiriac a depus cerere la CtEDO. Ulterior, printr-o decizie a CSJ, statul i-a transferat acestuia 787 mii de lei, recunoscând, practic, că i-au fost încălcate drepturile.

În 2014, numele Domnicăi Manole apare și într-un material al Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației, magistratul a emis o hotărâre în favoarea unei companii de construcții care a obținut un teren de construcții de la autoritățile locale pentru bani de nimic.

Recent, pe un canal de Telegram a fost publicat un material potrivit căruia președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, ar fi cerut de la PSRM 1 500 000 de euro pentru o decizie la Curtea Constituțională. Este vorba despre hotărârea din 15 aprilie 2021, prin care CC i-a permis președintelui Maia Sandu să dizolve Parlamentul.