Dispar livezile de mere din Republica Moldova. Din cauza embargoului economic impus de Rusia, pomicultorii basarabeni au început să-şi defrişeze livezile.

Datele arată că, din 2022, suprafaţa livezilor defrişate este de peste şapte ori mai mare faţă de cea a celor înfiinţate. Fermierii au început să-şi reorienteze exporturile spre Uniunea Europeană, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud Est și păstrează doar plantaţiile înalt productive.

„Acest teren, în spatele meu a fost plantat cândva livadă fructiferă de măr. Anul trecut, în 2023, am defrişat-o, nu e rentabil”.

Svetlana Albu din satul Ocolina, raionul Soroca a avut o livadă de aproape 10 hectare iar toată producţia o exporta în Federaţia Rusă. După embargoul impus pentru fructele basarabene, afacerea a devenit neprofitabilă.

Svetlana Albu, pomicultor: „La moment, ne-a rămas tot cinci hectare, sau chiar şase. Şi ne gândim, poate ceva s-ar schimba, şi am putea realiza marfa în Europa, am lăsa-o”.

Svetlana, la fel ca alţi fermieri basarabeni, este în căutarea unor noi pieţe de desfacere. Uniunea Europeană este cea mai bună opţiune, dar acolo soiurile pe care le vindea în Federaţia Rusă, nu sunt căutate.

Svetlana Albu, pomicultor: „Ne gândim la alte soiuri, la alte plantaţii. În orice caz, pământul nu va rămâne gol”.

Datele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare arată că, în ultimii ani, în Republica Moldova, au fost tăiate aproape 2800 de hectare şi au fost înfiinţate doar 400 de hectare de livadă. În unele zone s-au defrişat doar livezile neproductive şi au fost plantaţi pomi mai roditori.

Vasile Șarban, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Trebuie să avem acea orientare. Ce se cere. Respectiv soiurile de banan de iarnă, semerenco idared, ele nu mai sunt atât de competitive. Ele nu sunt cerute pe pieţele care sunt existente pe moment. Oamenii încearcă să înfiinţeze soiuri competitive, şi cerute pe piaţă”.

În Republica Moldova sunt aproape 49 de mii de hectare de livezi de meri. În 2023, producătorii autohtoni au cules peste 500 de mii de tone de mere, cu aproape 20 la sută mai mult faţă de 2022. Aproape 70 de mii de tone de fructe au fost deja exportate. Din 2022 şi până în prezent e o scădere continuă a cantităţii de mere produse în Republica Moldova care ajung pe piaţa din Federaţia Rusă. In schimb, cota de export spre Uniunea Europeană a crescut de peste 27 de ori, iar spre Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est de peste 10 ori.

sursa