O echipă a centrelor municipale de tineret din Chișinău organizează, în aceste zile, un tur prin mai multe orașe ale Europei, acolo unde preiau experiența colegilor lor în domeniul dezvoltării programelor de tineret.

În România, tinerii din Capitală au vizitat Centrul de Tineret Cluj-Napoca și Casa Tineretului din Timișoara.

”Practica bună a Centrului din Cluj-Napoca de a crea consilii consultative pe lângă centrele de tineret poate fi pusă în aplicare și în centrele de tineret din municipiul Chișinău. În Timișoara, pe lângă Casa Tineretului, sunt și 7 centre de tineret în diverse cartiere. Tinerii au vizitat în cartierul Martirilor unul din aceste centre, acolo unde sunt desfășurate activități de către lucrători de tineret și voluntari internaționali. Această practică bună de a ajunge cât mai aproape de tineri o avem și la Chișinău, unde în anul 2022 am inaugurat și dotat 4 centre de tineret, iar în scurt timp vom deschide și al 5-lea centru în sectorul Botanica”, a scris primarul Ion Ceban pe pagina sa de pe o rețea socială.

Tinerii din Chișinău au ajuns și la Novi Sad, Serbia, acolo unde au discutat despre experiența orașului, care a deținut în 2019 titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Cea de-a patra locație a fost Centrul European de Tineret din Budapesta de pe lângă Consiliul Europei.

”Programul și politica sectorului de tineret al Consiliului Europei sunt dezvoltate în strânsă cooperare cu parteneri guvernamentali și neguvernamentali și se ocupă de participarea tinerilor, coeziunea socială, dialogul intercultural și educația pentru drepturile omului. Activitățile și programele Centrului din Budapesta se desfășoară pentru tinerii internaționali, lucrătorii de tineret, pentru cele 47 de țări ale Consiliului Europei. Tinerii au discutat despre o posibilă aderare la Label Quality Network for Youth Centres pentru a dezvolta Centrul Municipal de Tineret Chișinău la standarde europene”, a mai adăugat edilul Ion Ceban.

Astăzi, echipa de tineri din Chișinău va merge deja la centrele de tineret din Viena, acolo unde, la fel, vor avea posibilitatea să preia cele mai bune practici pentru a le implementa la Chișinău, dar și de a împărtăși din reușitele Capitalei în acest domeniu.