Șefa statului, Maia Sandu vine cu o primă reacție în legătură cu hotărârile emise de magistrații Curții Supreme de Justiție de anulare a deciziilor Comisiei Pre-Vetting.

În cadrul unui interviu acordat pentru ediția de joi, 10 august, a ZdG, președinta spune că „deciziile sunt ilegale” și că asta este o nouă încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției, transmite Anticorupție.md.

La o săptămână distanță de la pronunțarea magistraților CSJ pe marginea contestațiilor depuse de 21 de candidați la funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), care nu au promovat pre-vetting-ul, președinta țării, Maia Sandu a comentat deciziile luate pe bandă rulantă. Șefa statului consideră că prin astfel de acțiuni unii judecătorii întorc spatele reformei justiției și arată că nu-și doresc curățarea sistemului.

„Deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale. Vedem încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți. Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă. Asta nu înseamnă că în sistem nu există oameni onești, dar, din câte vedem, foarte puțini dintre ei se implică în acest efort de curățare a justiției”, a menționat Sandu.

Totodată, președinta țării nu exclude că vor mai apărea astfel de blocaje. Cu toate acestea este convinsă că reforma va continua, iar comisia de evaluare externă extraordinară va elimina corupții din sistem.

„Nu este primul obstacol pe care judecătorii corupți îl creează și, probabil, nici ultimul. Dar, în pofida acestor obstacole, reforma merge înainte. Comisia de evaluare externă extraordinară își va continua activitatea și va elimina din sistem judecătorii și procurorii care nu-și pot dovedi integritatea”, a conchis Maia Sandu.