Duminică, 9 iunie, a avut loc ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului. Echipa „Interdnestrcom” a câștigat Seria națională, iar echipa așa-numitului „minister al apărării” din regiunea transnistreană a devenit câștigătoarea Seriei A. În cadrul competiției au participat și echipele Uzinei Metalurgice de la Râbnița și cea a Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Turneul MF Series | Lions League 2023-24 este organizat de Federația Sportivă Națională de Minifotbal din Moldova și „Liga de Minifotbal” din regiunea transnistreană.

Acesta are loc în fiecare an, în două etape: în prima fază, echipele joacă în ligile lor din Chișinău și Tiraspol, iar ulterior patru lideri din fiecare ligă (de la Chișinău și Tiraspol) joacă în playoff. În total sunt patru ligi: Seria Națională (sau de top), Seria A, Seria B și Seria C.

În acest an, în cadrul competiției au participat 86 de echipe:

– Malul drept al Nistrului: 56 de echipe din 12 localități (Seria Națională – șapte echipe, Seria A – 11, Seria B – 14 și C – 24);

– Malul stâng al Nistrului: 30 de echipe din 9 localități (Seria A – opt echipe, Seria B – opt echipe și Seria C – 14 echipe).

Primele locuri în toate seriile au fost ocupate exclusiv de echipele din regiunea transnistreană.

În acest an, Seria Națională a fost câștigată de „Interdnestrcom” – echipa companiei de comunicații cu aceeași denumire, afiliată grupului „Sheriff”. Același club va reprezenta Moldova în Liga Campionilor la Futsal. Apropo, anul trecut a câștigat turneul național tot „Interdnestrcom”.

„Interdnestrcom” a primit suma de 60.000 de lei, Uzina Metalurgică de la Râbnița – 20.000 de lei, iar echipa așa-numitei „armate transnistrene” – 18.000 de lei.

Echipa Zonadesecuritate a contactat Federația Moldovenească de Futsal pentru a obține informații suplimentare despre competiție, precum și despre participarea companiilor și structurilor de forță din regiunea transnistreană la acest eveniment sportiv. Aceștia au menționat că, orice echipă care se înscrie în competiție poate participa și nu există nicio restricție în acest sens. De asemenea, ei subliniază că sportul este în afara politicii. 

„Nu avem vreun criteriu politic pentru înscriere. Doar criteriul teritorial. Există zona de centru, de sud, de nord  și Tiraspol. Sunt regiuni care fac parte din Republica Moldova și pot participa la campionat. Nu este loc de politică în sport”, a mai adăugat Federația de Futsal.

În realitate, fotbalul nu poate fi în afara politicii. Acest subiect este discutat activ în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a făcut imposibilă participarea sportivilor ruși la competițiile internaționale. În cazul Republicii Moldova, țara noastră este reprezentată la nivel internațional la meciurile de fotbal și futsal de echipe din Tiraspol, asociate oligarhului Viktor Gușan, care controlează cea mai mare parte a economiei regiunii transnistrene, precum și pe reprezentanții autorităților de facto. Majoritatea acestora au lucrat în trecut pentru companiile din holdingul „Sheriff”.

De menționat că holding-ul „Sheriff” nu administrează doar clubul de fotbal cu același nume, ci controlează cele mai importante segmente ale economiei locale, inclusiv administrația de facto de la Tiraspol. 

Prin urmare, acesta poate fi tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului pe malul stâng al Nistrului: acte de discriminare împotriva grupurilor etnice sau lingvistice, restricții în ceea ce privește libertatea de exprimare și a libertății de mișcare, persecutarea activiștilor civici și politici.

Potrivit Promo-LEX, ultimul incident care a avut loc în regiunea transnistreană confirmă aceste fenomene și situații grave. Pe 17 iulie 2023, în circumstanțe neclare, liderul opoziției din Tiraspol, Oleg Horjan, a fost ucis. 

„Deși au mai avut loc decese în condiții suspecte în regiunea transnistreană, asasinarea celui mai important lider al opoziției locale este fără precedent”, a scris Promo-LEX anul trecut.

Conform legislației Republicii Moldova, așa-numitul „minister al apărării” din regiunea transnistreană este considerat „formațiune paramilitară” ilegală. 

Citiți întreaga investigație aici.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

sursa