La câteva zile după moartea femeii de afaceri, autoritățile nu au desemnat încă nicio persoană cu statut procesual de bănuit sau învinuit. În urma incidentului, a fost deschis un dosar penal, iar persoana responsabilă pentru decesul femeii riscă „închisoare de până la trei ani, cu (sau fără) interdicția de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura activități specifice pe o perioadă de la doi la cinci ani”. Informațiile au fost furnizate Ziarului de Gardă de către Procuratura Generală. Reprezentanții CNAMUP au precizat că ambulanța a ajuns la locul tragediei în doar 8 minute, însă femeia era deja în stop cardio-respirator.

Vladislava Ceban, purtătoarea de cuvânt a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), a menționat că echipa medicală de urgență a continuat manevrele de resuscitare, inițiate de personalul salonului. Ulterior, pacienta a fost transportată la Institutul de Medicină Urgentă, fiind monitorizată continuu pe parcursul transportului.

Violina Moraru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, a declarat că, momentan, nu sunt persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit în acest caz: „Pe 31 ianuarie 2025, organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Buiucani a deschis o anchetă privind încălcarea din neglijență a normelor de acordare a asistenței medicale, fapt care a dus la decesul victimei (art. 213 lit. b) din Codul Penal). (…) Deocamdată, nu există persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit. În funcție de concluziile experților, se vor decide pașii următori. Conform Codului Penal, această faptă se pedepsește cu închisoare de până la 3 ani, cu (sau fără) interdicția de a ocupa anumite funcții sau de a desfășura activități specifice pe o perioadă de la 2 la 5 ani.”

Tragedia s-a produs pe 30 ianuarie 2025 într-un salon de înfrumusețare din Chișinău. Victima, o femeie de afaceri în vârstă de 36 de ani, a decedat în urma incidentului. Ministerul Sănătății a anunțat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a demarat un control pentru a verifica legalitatea activității salonului.

Pe 1 februarie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că activitatea centrelor și cabinetelor private este reglementată de Legea antreprenoriatului: „Sistemul medical eliberează autorizație sanitară (dacă respectă normele sanitare), iar pe baza acesteia se aprobă automat, fără verificări suplimentare, Regulamentul de activitate al centrului. Dacă centrul este medical, acesta trece prin acreditare o dată la 5 ani. În perioada dintre acreditări, nu există o monitorizare constantă a activității interne.” Ministrul a adăugat că, pe lângă ANSP, Ministerul Sănătății a instituit o comisie: „Din informațiile pe care le avem, doctorița anesteziolog a activat anterior într-un spital public, unde, în urma unei anchete demarate prin ordinul meu, au fost descoperite multiple nereguli, inclusiv o secție clandestină de chirurgie cosmetică. Directorul, care era și vicepreședinte al unui partid nou cu politicieni vechi, a fost demis, secția a fost închisă, iar personalul a fost disponibilizat. Materialele au fost trimise la procuratură. A trecut ceva timp de atunci, dar nu am primit niciun semn din partea procuraturii. Doctorița și-a mutat activitatea, iar acum vedem rezultatul.”

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!