Decretul președintelui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu a fost atacat la Curtea Constituțională. Deputatul Grigore Cobzac a depus astăzi o sesizare în acest sens prin care a solicitat ca decretul să fie declarat neconstituțional.

Sesizarea se bazează în mare parte pe jurisprudența anterioară a Curții Constituționale, care s-a expus în 2002 că retragerea cetățeniei din considerente politice este una arbitrară, dar și pe prevederile actelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Decretul încalcă și alte prevederi constituționale, dat fiind faptul că „ascunderea faptelor esențiale” nu a avut loc, iar învinuirea publică în comiterea respectivelor fapte fără hotărîre judecătorească încalcă prezumția nevinovăției.

„Depunerea prezentei sesizări a fost determinată de ferma mea convingere că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova, mai nou și cetățean al ei. Mai mult ca atît, în calitatea mea de locuitor al raionului Hîncești, apreciaz faptul impicării personale a domnului Băsescu în lichidarea consecințelor inundațiilor din anul 2010, în zona rîului Prut, a localităților Nemțeni, Obileni, Cotul-Morii și Sărăteni. Sinistrații, inclusiv datorită sprijinului României, în scurt timp au depășit acest calificativ și recunoscători țin minte acest ajutor. Este datoria noastră acum să-i acordăm sprijin moral președintelui și cetățeanului Băsescu”, a scris Cobzac pe facebook.

Între timp fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat că va contesta decizia lui Dodon în instanța de judecată.

“Caut cel mai bun avocat din Republica Moldova. Am termen șase luni. Decretul produce efecte după șase luni și caut avocat și o să mă judec cu Dodon”, a declarat Traian Basescu pentru news.ro.