Copiii bolnavi de diabet zaharat au primit glucometre și teste de monitorizare a glicemiei gratuit. Institutul Mamei și Copilului a finalizat procedura de repartizare a aparatelor și accesoriilor care le vor ajunge pentru 4 luni înainte.

Astfel micii pacienți își vor putea controla nivelul de glicemie în sânge regulat și vor administra doza de insulină corespunzătoare.

Totodată, copiii care pentru prima dată vor fi diagnosticați cu diabet zaharat în anul 2017, vor fi luați la evidență de către Institutul Mamei și Copilului, Secția Endocrinologie, și vor fi asigurați cu aceste echipamente sau consumabile medicale din contul spitalului.

Până în prezent, testele pentru glicemie nu erau compensate de către stat și părinții erau nevoiți să le procure, cheltuind lunar aproximativ 600-800 de lei. În aceste condiții, doar 25% din copii cu diabet reușeau să practice autocontrolul regulat al glicemiei.

Amintim că, în decembrie 2016, pentru prima dată de când există fondurile de asigurări în medicină, au fost identificate resurse financiare pentru a asigura centralizat toți copiii care suferă de diabet zaharat cu glucometre, teste și lanțete.