Contrabandă cu miez de nucă la vamă

Peste 120 de tone de miez de nucă adus prin contrabandă au fost descoperite de către vameși, polițiști și procurori. Oamenii legii spun că de afacere se ocupau 3 agenți economici și o grupare criminală care a pus la cale schema. Miezul de nucă era adus prin contrabandă din Ucraina, prin regiunea transnistreană.

Documentarea respectivei infracțiuni a fost efectuată pe parcursul a trei luni de zile, fiind realizată în două etape.

Prima reținere a avut loc la data de 29 decembrie 2016, atunci cînd au avut loc și percheziții la domiciliile celor trei persoane suspectate de contrabandă și reținerea acestora pe un termen de 72 de ore.

La data de 25 ianuarie curent, în cadrul percheziţiilor operate la sediile agenţilor economici implicați au fost depistate şi ridicați bani care nedeclarați în sumă totală de peste jumătate de milion de lei, acte de achiziţii perfectate de către membrii grupării care livra marfa, precum şi alte acte de achiziţii a miezului de nucă de la persoane fizice, autenticitatea cărora urmează a fi verificată.

În cadrul audierilor, unul dintre agenții economici bănuiți și-a recunoscut complicitatea, menționând că schema infracțională a fost aplicată pe tot parcursul anului 2016. Bărbatul, de origine siriană, le-a mai declarat anchetatorilor că miezul de nucă procurat era ambalat și exportat în baza actelor de proveniență falsificate. Acesta era vândut peste hotare ca marfă de origine autohtonă.