Consultările publice asupra proiectului taxelor locale pentru 2024 continuă și astăzi. În noua rundă, discuțiile vor avea loc cu reprezentanții universităților – ASEM, USM, ULIM și UTM. De asemenea, în această săptămână, zilnic, și preturile vor organiza consultări cu cetățenii și agenții economici. Discuțiile vor fi organizate până în data de 19 ianuarie.

Primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că dezbaterile privind taxele locale și cele asupra bugetului municipal, care vor urma, sunt rezultatul aprobării tardive a Bugetului la nivel național.

„În ultima zi a anului 2023 au venit parametrii bugetari pentru 2024. Anul trecut, cu mare regret, chiar dacă am aprobat bugetul municipal înaintea celui național, am fost nevoiți să-l revizuim ulterior, deoarece s-au pus mai multe cheltuieli pe umerii Capitalei. De aceea, pentru a nu admite acest lucru și în acest an, am evitat această practică, deoarece o considerăm nocivă. Vom continua să dezbatem proiectele cel puțin 15 zile, nu 7 ore, cum a făcut guvernarea. Noi vom face în mod transparent”, a precizat Ion Ceban.

Edilul a reiterat că pentru 2024 propunerea Primăriei Chișinău este ca taxele să fie ajustate cu doar 6 procente, dar nu așa cum prevede metodologia existentă – cu 28,7%, atât cât a fost rata inflației.

„A fost cea mai înaltă rată din Europa, inclusiv mai mare decât rata în Ucraina, unde este război. Asta denotă ce incompetență avem la nivel de conducere de stat”, a adăugat primarul Ion Ceban.