Victimele Pogromului de la Chișinău din aprilie 1903 au fost comemorate azi în cadrul tradiționalei ceremonii de la monumentul din Parcul „Alunelul”, unde, odinioară, se afla cimitirul evreiesc. La acțiune a participat și primarul Capitalei, Ion Ceban.
Privind tragedia care s-a produs în urmă cu 121 de ani, Ion Ceban spune că Pogromul evreiesc de la Chișinău are o dublă însemnătate pentru istoria ulterioară a acestui popor.
„Acest eveniment, într-o formă sau alta, a dat un imbold, având o mică doză de contribuție, la crearea statului Israel. Amintesc că, Meir Dizengoff, primul primar al Tel Avivului, a fost un evreu basarabean”, a precizat Ion Ceban.
De asemenea, a mai adăugat primarul general, comunitatea evreiască a avut un rol important și în dezvoltarea Capitalei.
„Multe lucruri care s-au întâmplat după acest eveniment tragic au fost, la fel, într-o formă sau alta, determinantă de cei care au fost cetățeni ai acestui oraș. Or, puțină lume cunoaște că, 50% dintre orășenii Capitalei de acum o sută de ani în urmă erau de naționalitate evrei, respectiv au avut o contribuție enormă pentru dezvoltarea Chișinăului. Aici vorbesc de arhitectură, sănătate, educație și foarte multe alte lucruri din care am învățat și ne-am determinat într-o perioadă foarte, foarte complicată,” a adăugat edilul Capitalei.
La final, ținând cont de situația îngrijorătoare în care, în prezent, se află Israelul, Ion Ceban a ținut să condamne ferm aceste conflicte armate, menționând că niciun om nu merită să sufere din cauza unor neînțelegeri militare.
Evenimentul de comemorare a victimelor Pogromului evreiesc de la Chișinău din 1903 a fost organizat de Primăria Municipiului Chișinău, la el fiind și mai mulți reprezentanți ai comunității evreiești din Republica Moldova, ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, inclusiv Marina Anukov, șefa reprezentanței „Nativ” – Centrul Cultural Israelian din Chișinău, prim-secretar al Ambasadei Statului Israel în Republica Moldova.