În urma recentei prezentări a 16 noi autobuze ce se vor alătura Parcului Urban de Autobuze (PUA), primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a vorbit detalii despre un alt proiect ambițios de modernizare a sistemului de transport public. Conform declarațiilor sale, autoritățile locale s-au angajat într-un proiect de mobilitate urbană în parteneriat cu Uniunea Europeană, cu o finanțare de 60 de milioane de lei.

„Avem un proiect de mobilitate urbană cu Uniunea Europeană, în valoare de 60 de milioane de lei. Una din soluțiile care trebuie să vină este tichetarea electronică, ca în rezultat final,” a afirmat primarul Ion Ceban. Acesta a subliniat că proiectul este în stadiul de dezvoltare și va fi supus unei etape de testare. “A fost un proiect pilot pentru datele statistice și rog cetățenii să nu confunde proiectele pilot, care sunt la etapa de analiză, unde colectăm date, numărul de pasageri, disponibilitatea, funcționabilitatea, cu proiectul care trebuie să fie,” a explicat primarul.

În legătură cu anunțul recent despre achiziționarea de noi autobuze, acest nou proiect reprezintă o altă etapă importantă în strategia orașului de a se alinia la standardele europene. Noua flotă de autobuze, care a fost prezentată anterior, va fi dotată cu facilități moderne, inclusiv GPS, aer condiționat și platforme pentru persoanele cu necesități speciale.

„Avem foarte multe proiecte cu surse financiare Europene. O anvelopă de 2,5 miliarde de lei în eficiență energetică, salubritate. O să arătăm și mașinile noi de evacuare a deșeurilor,” a adăugat Ion Ceban. Acesta a menționat și că majoritatea călătorilor din Chișinău deja folosesc abonamente pentru transport, iar implementarea unui sistem de tichetare electronică va face tranzacțiile și mai eficiente. „Nici azi marea majoritate de oameni nu trebuie să umble cu numerar în buzunar. Marea majoritate a călătorilor cumpără abonamente, avem peste 100 de mii de abonamente procurate și foarte puțini călători achită azi cash,” a concluzionat primarul.

În ansamblu, atât adăugarea noilor autobuze cât și implementarea unui sistem de tichetare electronică sunt semnale clare că Chișinăul se îndreaptă rapid către modernizarea și optimizarea sistemului său de transport public.