China a transmis miercuri că preşedinta Tsai Ing-wen împinge Taiwanul către “mări furtunoase” și că aceasta a trecut “aproape de tot” de partea SUA, amintind că exercițile militare efectuate de Beijing în jurul insulei trebuie să fie luate în serios și de “forțele separatiste” din Taiwan dar și de “forțele externe”.

China a efectuat exerciţii militare în jurul Taiwanului, după ce Tsai s-a întâlnit săptămâna trecută, în SUA, cu liderul Camerei Reprezentanţilor de la Washington, Kevin McCarthy.

“Tsai Ing-wen a pus Taiwanul în pericol. Tsai Ing-wen a trecut aproape de tot de partea Statelor Unte, împingând Taiwanul către mări furtunoase”, a declarat miercuri Zhu Fenglian, purtătoare de cuvânt a Oficiului pentru Problemele Taiwanului, subordonat guvernului de la Beijing.

Ea a afirmat că exerciţiile militare din jurul Taiwanului reprezintă “un avertisment serios împotriva complicităţii şi provocării forţelor separatiste şi externe pentru independenţa Taiwanului”, informează Agerpres.

Preşedinta taiwaneză a afirmat că vizita în Statele Unite, urmată de etape ale demersului diplomatic în Guatemala şi Belize, a arătat lumii că ţara sa este hotărâtă să apere libertatea şi democraţia. La întoarcerea la Taipei, ea a declarat că a repurtat un succes în asigurarea sprijinului împotriva oricărui agresor care ameninţă libertatea Taiwanului.

Beijingul a fost extrem de iritat de turneul respectiv şi a reacţionat prin manevre militare prin care a urmărit să demonstreze că ar putea prelua prin forţă controlul asupra Taiwanului, insulă care se autoguvernează din 1949, dar considerată de China o provincie rebelă. Puterea comunistă chineză o consideră pe Tsai separatistă şi i-a respins solicitările repetate de dialog.

Lidera de la Taipei afirmă că doreşte pacea, însă adaugă că forţele taiwaneze vor apăra independenţa în caz de atac.

Miercuri, Ministerul Apărării de la Taipei a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost detectate în jurul insulei 35 de aeronave şi opt nave militare chineze. O hartă pusă la dispoziţia presei pentru prezentare arăta că 14 dintre aeronavele respective au trecut linia de mijloc a Strâmtorii Taiwan, demarcaţie neoficială între China continentală şi insulă. Printre altele, au depăşit bariera invizibilă cinci avioane de vânătoare Su-30, în partea de nord a strâmtorii, şi alte avioane în centru şi sud.

În trecut, avioanele de luptă chineze treceau doar foarte rar linia, însă au început să acţioneze astfel regulat începând din august anul trecut, de la exerciţiile militare care au urmat unei vizite la Taipei a preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.

China nu recunoaşte oficial linia de demarcaţie.

Guvernul Taiwanului respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, susţinând că doar poporul taiwanez poate decide viitorul insulei.

sursa