Cetățenii au timp până pe 25 noiembrie ca să depună cereri pentru compensație la facturi pentru luna noiembrie. Cei care nu se înregistrează în sistem nu vor beneficia de ajutor din partea statului.

Spre deosebire de sezonul rece precedent, în acest an, doar gospodăriile înregistrate în sistem vor primi compensații la energie. Până în prezent peste 500 de mii de gospodării au solicitat compensații pentru perioada rece a anului.

Menționăm că începând cu întâi noiembrie, consumatorii casnici se pot înscrie în programul „Ajutor la contor” pentru a primi compensații în factură la gaze naturale, energia termică, electrică și pentru combustibili solizi.

Cetățenii care nu au acces la internet sau întâmpină dificultăți în înregistrarea pe platformă, și în acest an vor putea apela la asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate. De asemenea, pentru întrebări legate de procesul de înregistrare va fi disponibil numărul gratuit al centrului de apel 0 8000 5000 (luni-vineri de la 10:00 la 20:00 și sâmbătă de la 10:00 la 16:00).

În acest an, familiile care au ca principală sursă de încălzire lemnele sau cărbunele vor primi o plată monetară de 800 de lei, cu 100 de lei mai mult ca anul trecut. Pentru a beneficia de această plată, beneficiarii trebuie să completeze cererea online sau la asistentul social, indicând că sursa principală de încălzire sunt combustibilii solizi.

Compensații vor fi alocate pentru șapte categorii de vulnerabilitate energetică, în acest an fiind adăugate două noi categorii, primară și extremă.

sursa