EU Innovation Centre Cahul – INOTEK a desfășurat, în perioada 11-12 noiembrie, Hackathonul „Soluții Tech pentru Mediu”, parte a inițiativei DigiEduHack. În cadrul competiției, timp de două zile, 30 de participanți divizați în 9 echipe au dezvoltat proiecte cu impact pozitiv asupra mediului.
Fiind ghidați de mai mulți mentori, elevii și studenții au construit prototipuri funcționale,
folosind diverse tehnologii și inteligența artificială. Ulterior, un juriu profesionist a selectat cele mai bune proiecte.
„Acest Hackaton a stimulat creativitatea participanților pentru a găsi soluții tech eficiente, care vor contribui la crearea unui viitor sustenabil. Suntem siguri că, în viitor, aceste proiecte vor avea un impact semnificativ asupra rezolvării problemelor de mediu”, a declarat Rodica Negru, Director Adjunct al proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul.
Pe locul I s-a clasat echipa ENGINECO, formată din studenții de la universitatea de stat Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul. Aceștia au prezentat un prototip inovator al unei instalații pentru decontaminarea apelor prin intermediul razelor ultraviolete. Această soluție este dedicată epurării apelor din surse de aprovizionare locale, precum fântâni și izvoare, sau pentru tratarea apelor uzate.
„Am primit premii și diplome pentru proiectul prezentat și suntem foarte bucuroși că am devenit câștigătorii acestei competiții. Vrem să mulțumim echipei Inotek pentru că ne-a oferit oportunitatea de a participa la un eveniment atât de important în domeniul inovației educaționale”, a menționat Daniel Lungu, câștigător al locului I.
Locul doi a fost obținut de elevii Colegiului „Iulia Hasdeu” din Cahul, care au realizat prototipul unui centru de reciclare a electronicelor ieșite din uz, iar pe locul trei s-au clasat elevii Liceului Teorectic “Dmitrie Cantemir” din orașul Cantemir, care au prezentat un proiect privind reciclarea mucurilor de țigară și transformarea acestora în hârtie.
Hackathonul „Soluții tech pentru mediu” a fost organizat de EU Innovation Centre Cahul – INOTEK. Centrul a fost lansat în parteneriat cu Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul și Primăria Municipiului Cahul cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Ambasadei Suediei în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul, proiect implementat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC.