Opinia publica a fost bulversată de raportul prezentat de Curtea de Conturi cu referire la procesul de vaccinare antiCOVID. Cel puțin asta a fost reacție primarul general Ion Ceban, exprimată în cadrul ședinței Primăriei Chișinău de astăzi.
Potrivit edilului, toți tac, chiar dacă în raport au fost vizate prin verificarea activității și 3 Asociații Medicale Teritoriale din municipiu.
„Imediat dupa ședința Curții de Conturi și prezentarea raportului, ne-am sesizat și am dispus verificarea unor supoziții din raport. La fel, am convocat în ședință tot personalul medical responsabil de managementul procesului de vaccinare.
Concluziile sunt următoarele:
1. Anunț cu toată responsabilitatea și fermitatea că în Chișinău nu s-au administrat doze de vaccin cu termeni depășit! Anume noi, în municipiu, am prioritizat procesul de vaccinare: am investit enorm în infrastructura de vaccinare – am investit mult mai mult decât au investit autoritățile centrale și Ministerul Sănătății. – 70 puncte de vaccinare au fost organizate, primul și unicul Centru de vaccinare (centrul municipal), 2 puncte mobile (autobuz și troleibuz), echipe mobile pentru vaccinare la domiciliu. Am organizat, anume în municipiu, cele mai multe și cele mai eficiente Maratoane de vaccinare; am implicat exemplar cele mai multe resurse umane medicale pentru vaccinare. În municipiul Chișinău am folosit, în premiera pe țară o platforma IT digitală (Registrul COVID-19 Chișinău, numită și platforma JIRA) pentru urmărirea la distanță a pacienților aflați la tratament cu Covid la domiciliu. Apropo, am propus această platformă pentru utilizare și Ministerului Sănătății la nivel național (cu licență gratuită) – dânșii au refuzat…
Referitor la administrarea dozelor de vaccin cu termenul expirat: Noi nu am admis așa ceva”, a declarat Ceban.
Primarul spune că specialiștii din municipiu pot veni și cu un exemplu, caz concret când Ministerul Sănătății, la data de 17 noiembrie a.c., ne-a transmis pentru Chișinău un lot de 1000 doze de vaccin Jonson&Jonson termenul căruia expira în 2 zile! Direcția generală Sănătate a refuzat recepționarea acelui lot și a informat toate instituțiile de asistență medicală primară din municipiu despre tentativa de a transmite acel lot.
„Apare întrebarea logică – ce a făcut Ministerul cu acel lot de 1000 doze? La decontat sau ce s-a întâmplat? Ministerul a prezentat date cu asemenea informații că au fost unele vaccinuri expirate și ce s-a făcut cu ele?? Pentru aceste fapte sunt organele competente care trebuie să verifice aceste informații și să vină cu reacții și constatării publice pe subiect. Noi, în municipiu, cu toată fermitatea și ireversibil, vom depune toate eforturile pentru sporirea ratei de vaccinare”, a conchis edilul.