În acest an, pentru a primi compensații de la stat pentru facturile de energie electrică, energie termică și gaz natural, cetățenii vor trebui să se înregistreze pe o platformă online – compensatii.gov.md.

Totodată, valoarea compensațiilor oferite va fi diferită, în funcție de veniturile și averea consumatorului, iar unele categorii vor rămâne fără bani din partea statului. Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, scrie Bizlaw.md.

Potrivit documentului, familiilor sau persoanelor singure li va fi atribuită categoria de non-vulnerabilitate, adică nu vor primi compensații, dacă în baza informației declarate și/sau a celei extrase automat de sistemul informațional ”Vulnerabilitate Energetică” prin intermediul platformei M-Connect din alte sisteme informaționale guvernamentale se va constata că:

  • familia deține patru sau mai multe apartamente;
  • familia deține unul sau mai multe apartamente sau bunuri imobile în valoare cadastrală mai mare de zece milioane de lei cumulativ;
  • familia dispune de venituri lunare mai mari de 75.000 lei pe persoană din cadrul familiei.

La fel, consumatorii al cărui raport, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei, va fi mai mic de zece la sută, vor fi categorizați drept non-vulnerabili și nu vor primi compensații. Calculele se vor face luând în considerare veniturile cetățenilor, nivelul minim de cheltuieli și pretul la resursele energetice.

Totodată, în cadrul platformei persoanele care doresc vor putea să solicite automat să nu le fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil.

Ceilalți cetățeni vor fi divizați în patru categorii, iar compensațiile vor fi oferite diferențiat. Categorii propuse de autorități sunt:

  • categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • categoria de vulnerabilitate energetică ridicată;
  • categoria de vulnerabilitate energetică medie;
  • categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.