Participanții la Congresul V ordinar al Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, desfășurat astăzi, l-au reales cu vot unanim pe Sergiu Harea în calitate de președinte al CCI, iar Mihai Bîlba și Natalia Calenic, de vicepreședinți ai instituției camerale, transmite MOLDPRES.
În cadrul Congresului a fost prezentat raportul de activitate pentru perioada 2017 – 2022, fiind aprobate direcțiile principale de activitate pentru următorii cinci ani. De asemenea, au fost alese structurile, precum Consiliul Camerei și Comisia de Cenzori.
În raportul prezentat, președintele CCI, Sergiu Harea, a afirmat că în perioada 2017-2022, în ciuda crizei provocate de pandemia de Covid-19, precum și de conflictul armat de la hotarele țării, Camera de Comerț și Industrie a fost alături de membrii săi pentru a le oferi suport. În această perioadă, 192 de companii au devenit membre ale CCI, iar majoritatea serviciilor au fost digitalizate
Harea a vorbit despre importanța dialogului public-privat și cooperarea cu partenerii străini, ce favorizează promovarea mediului de afaceri autohton. „În condiții cauzate de pandemie, război, secetă etc. este strict necesară implicarea autorităților și nu doar, pentru a diversifica servicii de suport pentru business”, a declarat președintele Camerei de Comerț.
În cadrul ședinței au fost aprobate direcțiile principale de activitate pentru următorii cinci ani, care includ: eficientizarea dialogului cu instituțiile statului; promovarea produselor autohtone pe piețele interne și internaționale; formarea resurselor umane pentru sectorul economic, promovând și implementând sisteme eficiente de pregătire și perfecționare a cadrelor și învățământul dual; digitalizarea serviciilor CCI etc.
CCI este o organizație nonguvernamentală, autonomă și independentă, înființată în baza calității de membru, care reprezintă interesele, în ansamblu, ale întreprinzătorilor din Republica Moldova. În prezent Camera are 1100 de membri.