Perfectarea pașapoartelor de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova urmează să se ieftinească de la 850 la 650 de lei. Scăderea tarifelor pentru acest serviciu este prevăzută într-un proiect aprobat de Guvern miercuri, transmite IPN.

„Acesta este unul dintre cele mai solicitate servicii pe care le oferă ASP. Această reducere de preț se datorează în primul rând eliminării schemei corupte care a fost valabilă din 2014 și până nu demult”, a declarat directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, în ședința executivului.

Proiectul mai prevede o reducere de 20% pentru toate actele solicitate și eliberate electronic de către ASP. În prezent sunt deja șapte astfel de acte, iar până la sfârșitul anului numărul lor urmează să ajungă la 27. „Sperăm ca această înlesnire generică să încurajeze cetățenii să beneficieze în regim electronic de aceste servicii”, a notat Mircea Eșanu.

O altă reducere a tarifelor, practic de trei ori, ține de confecționarea actelor de identitate pentru refugiați, apatrizi și beneficiari de protecție umanitară. Urmează să fie introdusă și o gratuitate pentru jurnaliști la accesarea registrelor de stat electronice.

Prevederile proiectului urmează să intre în vigoare din 1 august.