IGSU avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate. Potrivit specialiștilor, în perioada vremii cu temperaturi ridicate, cu umiditate redusă și vânt, cetățenii trebuie să respecte regulile antiincendiare, pentru evitarea producerii incendiilor de vegetație.

Potrivit IGSU, în astfel de condiții meteorologice, orice scânteie poate provoca incendii pe suprafețe mari cu pagube semnificative pentru sectorul locativ și cel agricol.

În acest context, oamenii sunt rugați să se abțină de la utilizarea focului în preajma lanurilor, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement cu scopul prevenirii izbucnirii incendiilor pe arii extinse. Totodată, cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer în vederea curățării terenurilor agricole și gospodăriilor.

De asemenea, maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor și altor situații excepționale.

Mai mult, în perioada secerișului, angajații IGSU avertizează lucrătorii sectorului agricol despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare. Potrivit pompierilor, la lucrările de recoltare se admite numai tehnica care a fost supusă testării și corespunde cerințelor tehnice stabilite. Totodată, procesul de recoltare trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maximum 30 de hectare, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minimum șase metri și fâșii arate cu lățimea de minimum patru metri, eliberate de paie și resturi vegetale.

Angajații Inspectoratului atenționează că alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se va efectua la punctele de alimentare special amenajate, fiind interzis transportul lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 de metri de acestea. Mai mult, pompierii avertizează că fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole sunt strict interzise.

Totodată, specialiștii IGSU vor informa lucrătorii care strâng roada de pe lanuri despre riscul incendiilor provocate de arderea paielor sau a altor resturi vegetale pe câmp. În situații de risc, oamenii sunt rugați să apeleze la Serviciul 112.

Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, în perioada 31 ianuarie – 3 iulie 2024 au fost informate 186.177 de persoane din 2.475 de localități, în scopul prevenirii și combaterii focarele de ardere a vegetației uscate, precum întru asigurarea unui grad înalt de siguranță a cetățenilor și mediul înconjurător.

sursa