Autoritățile de la Chișinău, îngrijorate că Ucraina vrea să construiască 6 hidrocentrale pe râul Nistru. Subiectul a fost discutat la Guvern

Autoritățile de la Chișinău sunt îngrijorate de faptul că Ucraina vrea să construiască încă 6 hidrocentrale pe râul Nistru. Potrivit ecologiştilor, construcţia acestor centrale prezintă un adevărat pericol pentru mediul înconjurător. Subiectul a fost abordat în cadrul ședinței cabinetului de miniștri de ieri.

Astfel, pentru a examina situaţia creată, a identifica toate riscurile existente şi soluţiile necesare pentru depăşirea acestor probleme, Prim-ministrul a dispus crearea unui grup interministerial de lucru, care va elabora un Plan concret de acţiuni în acest scop.

În paralel, va fi efectuată o inventariere a tuturor actelor bilaterale și internaționale referitor la   subiectul dat, la care Republica Moldova și Ucraina sunt parte, inclusiv pe marginea acordurilor de asociere RM-UE, Ucraina-UE, angajamente asumate sub aspect ecologic și investițional.

 

Prim-ministrul a menţionat că Executivul a fost sesizat de mai multe organizații neguvernamentale şi de comunitatea ştiinţifică privind impactul negativ al Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsc, care prezintă un pericol pentru biodiversitatea și resursele acvatice ale râului Nistru. Urmare a activităţii complexului, au fost diminuate capacităţile de auto-purificare a apei din cauza deteriorării regimului termal, a scăzut volumul rezervorului de acumulare de la Dubăsari şi s-a micşorat potențialul de recreere a zonelor aferente.