Spitalul Sfânta Treime din Chișinău a fost victima unui atac cibernetic grav, care a avut ca rezultat criptarea bazelor de date. Echipele de intervenție nu au acces la datele vitale, iar atacatorii au cerut bani pentru a debloca informațiile criptate. Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a intervenit și a cerut măsuri urgente pentru soluționarea problemei.

Ion Ceban a dezvăluit detalii despre atac într-o declarație recentă, subliniind gravitatea situației și făcând referire la alte incidente similare care s-au întâmplat în alte instituții. „A fost un atac cibernetic asupra Spitalul Sfânta Treime. Bazele de date sunt criptate și nu au acces echipe de intervenție.

Atacatorii au cerut bani pentru bazele de date criptate tot de ei. Eu știu că acest caz tot asemenea caz s-a întâmplat la Bucuria și multe alte instituții. SIS-ul a fost informat,” a declarat primarul.

În urma acestui incident, primarul a cerut ca pe agenda Consiliului Municipal Chișinău (CMC) să fie introdusă o schemă de încadrare a departamentului de Tehnologii Informaționale la nivelul municipiului Chișinău. Aceasta este o măsură ce vizează îmbunătățirea securității cibernetice și prevenirea unor astfel de atacuri în viitor.

„Rog viceprimarii să se ocupe. Pentru că nu pot 2 persoane care sunt acum la nivel de municipiu să se ocupe de soluționarea probleme,” a explicat primarul.

Unul dintre aspectele cele mai îngrijorătoare ale atacului este posibilitatea ca datele personale ale pacienților să fi fost afectate, inclusiv informații sensibile cu privire la tratamentele pacienților. Primarul și-a exprimat speranța că aceste date vitale nu au fost compromise.

„Sper să nu fie afectate datele personale ale pacienților, datele cu privire la tratamentele pacienților,” a adăugat Ion Ceban.