În câteva luni, Armata Naţională va fi dotată cu un radar pentru supravegherea spațiului aerian. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, la TVR Moldova.

Potrivit oficialului, noul radar va fi procurat din surse bugetare şi din asistenţa financiară externă și va ajunge în ţară în câteva luni. Ministrul Apărării nu a oferit mai multe informaţii despre costul sistemului şi de unde va fi cumpărat, invocând motive de securitate.

“Sper în câteva săptămâni să semnăm contractul și în câteva luni să avem acest sistem. Aici trebuie să luăm în considerare și instruirea efectivului, precum și instalarea și operaționalizarea acestuia. Trebuie să asigurăm capacitatea de înștiințare timpurie. Trebuie să cunoaștem ce se face în spațiul național și în apropierea acestuia”, a spus Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.

Ministrul Apărării a precizat că ţara noastră încă nu-şi permite să investească într-un sistem de monitorizare a spaţiului aerian. De aceea, iniţial va fi cumpărat un singur radar.

“Când vorbim despre sistem trebuie să luăm în considerație că sunt multe radare. Noi vorbim doar despre ceva. Noi nu vorbim despre tot sistemul. Tot sistemul o să ne ia foarte mult timp și foarte mulți bani. Noi vom face, treptat”, a psus ministrul Apărării.

De la începutul războiului în Ucraina, spațiul aerian al Moldovei a fost survolat de mai multe ori de rachete străine. În toate cazurile au fost deschise anchete penale. Ca urmare, autoritățile au declarat că în următorii 10 ani vor să schimbe echipamentele pe care le are Armata Națională în dotare, pentru a putea face față oricăror provocări. Moldova a cerut ajutor și de la partenerii străini. UE ne-a oferit anul trecut 7 milioane de dolari pentru modernizarea sectorului medical al armatei și sectorului de geniști. Acum o lună, EUobserver a scris că UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Moldovei, pe fondul unor noi dezvăluiri cu privire la eforturile Rusiei de a da jos Guvernul de la Chişinău.

sursa