Anul acesta, urmează să fie negociat un nou plan individual de acțiuni al parteneriatului Moldova-NATO și se va trece la cea de-a doua fază a inițiativei de consolidare a capacităților de apărare pentru Republica Moldova.

Despre aceasta a anunțat premierul Maia Sandu după întrevederea cu John Bolton, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.

Potrivit Maiei Sandu, susținerea SUA este foarte importantă și doar în acest mod se poate contribui la consolidarea capabilităților militare și la fortificarea sistemului de securitate național abil în gestionarea amenințărilor atât convenționale, cât și hibride.

Statele Unite reprezintă un partener strategic pentru Republica Moldova și vizita domnului Bolton este o reconfirmare a acestui lucru. Partenerii americani au susținut eforturile noastre de restabilire a proceselor democratice și de protecție a drepturilor omului după o perioadă în care Republica Moldova a căzut pradă unui regim oligarhic, fiind catalogată drept stat capturat”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă susținută împreună cu oficialul american.

Potrivit premierului, în cadrul întrevederii s-a discutat despre prioritățile actualului executiv, pornind de la necesitățile și așteptările cetățenilor – combaterea corupției mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităților de dezvoltarea economică, găsirea modalităților pentru diversificarea furnizării surselor energetice. „Și ne dorim ca aceste subiecte să fie și în continuare subiecte de asistență și de cooperare bilaterală cu Statele Unite ale Americii”, a notat premierul.

Șefa cabinetului de miniștri a menționat că un subiect distinct a fost cel cu privire la sprijinul pentru fortificarea și consolidarea sectorului de securitate și apărare. Maia Sandu a precizat că asistența SUA pentru modernizarea sectorului de apărare și securitate ajunge astăzi la aproximativ 15 milioane de dolari anual. Șefa executivului a mai spus că Republica Moldova poate deveni un partener stabil, care nu doar consumă, dar și oferă securitate.

John Bolton a declarat că lupta împotriva corupției este foarte importantă pentru investitori și pentru potențialii investitori din SUA.

Potrivit oficialului american, succesul Republicii Moldova este foarte important și pentru SUA. „SUA ține foarte mult la suveranitatea, independența Republicii Moldova și, respectiv, pentru noi este foarte important ca acest viitor să fie eliberat de influențele nedorite. Desigur ne dorim să continuăm cooperarea noastră în domeniul militar, economic, dar și în alte sectoare în care putem coopera. Vorbim, de exemplu, despre securitatea cibernetică, telecomunicații, sectorul energetic. Este adevărat, avem o agendă foarte mare în față, care poate fi realizată de ambele părți”, a mai spus John Bolton.

De asemenea, părțile au discutat despre vizita premierului Maia Sandu la Washington, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat.