Alimente stricate și păstrate în condiții greu de imaginat. CNA a oferit detalii cu privire la descinderile din dosarul licitațiilor trucate în educație

Alimente stricate și păstrate în condiții greu de imaginat. Asta au găsit ofițerii CNA împreună cu procurori la un depozit al unui agent economic ce livra produse alimentare în școli și grădinițe. Cei de la anticorupție au făcut publice mai multe detalii din cadrul anchetei. Astfel, pe parcursul zilei de ieri, ofițerii CNA au reținut 18 persoane din totalul de 23 bănuite în acest dosar. Totodată, ei au făcut zeci de percheziții în grădinițe, școli și la sediile unor agenți economici care se ocupau de livrarea produselor.

Mai mult, pe durata anchetei, oamenii legii au interceptat și telefoanele suspecților, iar fragmente din discuții le-au făcut publice. În înregistrări, funcționarii recunosc că primesc alimente alterate și pește cu paraziți, produse care nu pot fi oferite copiilor la masă.

Potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Au fost pornite 30 de cauze penale pe numele factorilor de decizie ai direcţiilor sectoriale din municipiu şi pe numele agenţilor economici implicaţi.

depozit_cna1depozit_cna