Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea profundă privind răspândirea accelerată a virusului Chikungunya, transmis prin înțepătura țânțarilor Aedes. Potrivit estimărilor OMS, aproximativ 5,6 miliarde de oameni din 119 țări trăiesc în zone cu risc de infectare, relatează Informburo, citând Reuters.
Virusul, care provoacă febră mare și dureri articulare acute ce pot duce la complicații de durată și chiar la invaliditate, s-a răspândit agresiv în 2025, reamintind de epidemia masivă din 2004–2005. Potrivit reprezentantei OMS Diana Rojas Alvarez, focarul a reapărut în zona Oceanului Indian – La Réunion, Mayotte și Mauritius – regiuni care s-au mai confruntat cu astfel de crize. Pe insula La Réunion, aproape o treime din populație a fost deja infectată.
Boala se propagă rapid și în Madagascar, Kenya, Somalia și Asia de Sud-Est, inclusiv în India. Europa ridică semnale de alarmă, după ce în 2025 au fost raportate pentru prima dată cazuri de transmitere locală. Doar în Franța au fost confirmate 800 de cazuri importate și 12 locale, iar virusul a fost recent detectat și în Italia.
Transmiterea se face prin țânțari activi pe timp de zi, în special specia Aedes (inclusiv țânțarul tigru), care mai poartă și virusul Zika sau dengue. Nu există tratament specific pentru Chikungunya, iar epidemia se poate răspândi fulgerător.
OMS face apel la statele membre să intensifice măsurile de prevenire și control pentru a evita o posibilă pandemie la scară globală.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI