Veste bună pentru cuplurile care nu pot avea copii. Acestea vor putea beneficia gratuit de o procedura de fertilizare invitro

Veste bună pentru cuplurile care nu pot avea copii. Acestea vor putea beneficia de o procedură de fertilizare invitro în baza poliţei de asigurare medicală. Legislativul a adoptat o modificare legislativă în acest sens.

Până în prezent, pacienții puteau beneficia de acest serviciu medical doar dacă venitul lunar al familiei era mai mic de 50 la sută, comparativ cu salariul mediu pe economie. Însă, noile prevederi presupun prestarea serviciilor de reproducere umană asistată doar în baza indicațiilor medicale.

Astfel, Parlamentul vrea să reducă discriminarea în rândul contribuabililor, iar toţi cei care plătesc impozite şi au poliţă de asigurare medicală să fie trataţi egal.

Datele estimative ale Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală arată că din numărul total de cupluri, circa 20% suferă de o formă sau alta de infertilitate.

Totodată, din numărul cuplurilor sterile pentru circa 2,5% (2 500 – 3 000 femei) problema infertilității poate fi soluționată doar prin fertilizarea in vitro. Costul pentru o procedură de acest gen este de circa 60 000 de lei. În prezent, patru instituții medicale oferă servicii de reproducere umană asistată.