În contextul creșterii cererii de medicamente cu iod, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) precizează că instituția monitorizează strict stocurile de medicamente din farmaciile din țară și întreprinde măsurile necesare pentru a facilita importul cu medicamente ce conțin iod pentru a asigura piața farmaceutică.
Astfel, Agenția recomandă cetățenilor să administreze medicamentele ce conțin iod rațional, în dozele corespunzătoare, pentru o perioadă adecvată de timp.
„Cât despre eficiența terapiei cu iod, în cazul unui dezastru nuclear, informăm că – conform specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o mare însemnătate în contaminările cu radionuclizi, cu perioada de dezagregare scurtă, are protecţia glandei tiroide prin administrarea preparatelor de iod stabil, care blochează sau reduc acumularea de iod radioactiv în tiroidă, aceasta fiind cea mai eficientă măsură preventivă și de protecție împotriva radiațiilor”, precizează AMDM.
De asemenea, AMDM avertizează că preparatele cu iod (iodură de potasiu), administrate în cazul contaminărilor cu radionuclizi, au rol de protecție împotriva acestora prin determinarea saturării mecanismului de transport al iodului de către glanda tiroidă, astfel este redusă cantitatea de iod radioactiv care ar putea pătrunde în glanda tiroidă și în întreg organismul.
Prin efectele secundare și riscurile la care ne expunem administrând iod, pot fi: tulburările tiroidiene, cum ar fi tiroidita autoimună, Boala Graves și gușă nodulară.
Drept reacții adverse grave de tip hipersensibilitate, se pot dezvolta dermatita herpetiformă și vasculita hipocomplementemică.