Aderarea României din 1 ianuarie la spațiul Schengen, din punctul de vedere al traversării frontierei de stat, nu aduce schimbări esențiale la această etapă, dar presupune includerea unor verificări adăugătoare, ceea ce poate crește timpul de procesare la punctele de trecere a frontierei, în special în perioadele de vârf.

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!

În context, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să verifice din timp valabilitatea pașaportului biometric, dar și dacă acesta este valabil pentru cel puțin 6 luni de la data planificată a călătoriei.

Totodată, călătorii sunt îndemnați să consulte sursele oficiale, pentru a fi la curent cu cerințele privind călătoria și șederea în spațiul Schengen și să planifice călătoriile în perioade mai puțin aglomerate, pentru a reduce timpii de așteptare.

După traversarea frontierei cu România, călătorii nu vor mai fi supuși controalelor de frontieră în interiorul comunității europene. Asta după ce la mijlocul lunii decembrie, Consiliul Uniunii Europene a aprobat decizia privind intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen din 1 ianuarie 2025.

Datorită acestei decizii, cetățenii moldoveni nu vor mai fi nevoiți să treacă controlul la frontiera România cu Bulgaria sau Ungaria. Prin urmare, va fi redusă durata călătoriilor spre țările din Europa Centrală și de Vest.

sursa