Peste 1.300 de arme de calibru mic și arme ușoare au fost distruse prin topirea pe 24 mai 2023 la Bulboaca. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului Uniunii Europene (UE) și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin proiectul regional SEESAC (Centrul de control al armelor de calibru mic și ușoare din Europa de Sud-Est), care contribuie la creșterea securității și la minimizarea riscul proliferării armelor.

„Astăzi, prin conjugarea eforturilor comune și cu suportul partenerilor noștri de dezvoltare am reușit să organizăm cel de-al 8-lea exercițiu de topire, începând cu anul 2005. În ultimii 5 ani au fost depuse eforturi consistente pentru îmbunătățirea managementului SALW în Republica Moldova. Toate acestea au fost înregistrate cu suportul financiar al Uniunii Europene, UNDP și SEESAC. Pe această cale aduc sincere mulțumiri partenerilor noștri strategici, care susțin eforturile noastre de dezvoltare și aliniere la standardele UE”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției.

PNUD SEESAC, grație finanțării UE, a sprijinit Republica Moldova, în drumul său către UE (alinierea la acquis-ul UE) pentru a îmbunătăți combaterea deținerii ilegale, a utilizării abuzive și a traficului de arme de calibru mic și arme ușoare (SALW).

„Reafirm angajamentul UE de a sprijini în continuare Republica Moldova în consolidarea securității și rezilienței sale, inclusiv prin lupta împotriva traficului de arme. Luând în considerare impactul agresiunii militare nejustificate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și experiența din situația post-conflict din Balcanii de Vest, este crucial să ne intensificăm eforturile comune, precum și să continuăm prevenirea deținerii ilegale, a traficului și a utilizării abuzive a armelor de foc”, a subliniat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

Din 2005, peste 12.000 de arme și încă 1.300 de unități de arme topite astăzi, au fost distruse, cu sprijinul UE și PNUD. De asemenea, a fost îmbunătățită infrastructura de securitate, cu un depozit modernizat al Ministerului Apărării, un depozit de armament al Inspectoratului General de Poliție și două săli de evidență ale Inspectoratului General de Poliție. Camerele de evidență din Chișinău și Edineț și depozitele din Bălți sunt în curs de modernizare.

Anul trecut, UE și PNUD SEESAC au susținut Inspectoratul General de Poliție cu echipamente informatice pentru operaționalizarea registrului electronic al armelor la nivel național. În același timp, PNUD SEESAC a livrat o mașină de marcat cu laser, care este esențială pentru urmărirea cu succes și prevenirea deturnării armelor de foc în defecte ilegale.

„Acest eveniment arată angajamentul autorităților Republicii Moldova față de controlul armelor de calibru mic și al armelor ușoare, contribuind astfel la o regiune mai sigură. Distribuția și utilizarea greșită a armelor de foc afectează bunăstarea femeilor și a bărbaților, dar în moduri diferite. Utilizarea abuzivă a armelor de foc este zguduitoare în contextul violenței domestice și cu un impact negativ disproporționat asupra femeilor din întreaga regiune. De aceea, este esențial să continuăm să înțelegem și să abordăm cauzele fundamentale ale violenței în societățile noastre”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentanta Rezidentă UNDP în Republica Moldova.

Prin activitățile sale, SEESAC își propune să consolideze capacitățile părților interesate din Europa de Sud-Est și de Est de a controla și de a reduce proliferarea și utilizarea abuzivă a armelor de calibru mic și a armelor ușoare, de a promova egalitatea de gen, de a facilita cooperarea regională regională și de a contribui la creșterea stabilității, securitate și dezvoltare. SEESAC este o inițiativă comună a PNUD și a Consiliului de Cooperare Regională și lucrează îndeaproape cu guvernele din Europa de Sud-Est și de Est.

sursa