Procuraturile raioanelor Hîncești și Edineț informează că, în comun cu organul de urmărire penală au finalizat urmărirea penală și au transmis în instanța de judecată două cauze penale privind acuzarea a șapte persoane de comiterea infracțiunii de corupere electorală.
Reieșind din actul de învinuire, în perioada mai-octombrie 2024, șase persoane, au organizat și desfășurat acțiuni de corupere electorală în raionul Edineț și alte localități din Republica Moldova. Scopul lor era de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din 20 octombrie 2024, prin oferirea de bani alegătorilor pentru a vota în favoarea unor candidați sau împotriva altora.
Suspecții au utilizat, atât transferuri bancare, cât și numerar, pentru a mitui alegătorii, oferindu-le sume cuprinse între aproximativ 300 și 3000 de lei moldovenești. În cadrul acestor acțiuni, au fost organizate ședințe, iar participanții au fost instruiți să utilizeze aplicații de transfer financiar pentru a primi plățile.
Persoanele implicate au coordonat și implementat aceste scheme complexe acționând individual sau în echipă, inclusiv prin intermediari, pentru a determina alegătorii să-și exercite drepturile electorale într-un anumit mod. Acțiunile lor au inclus întâlniri organizate în diverse locații, precum restaurante sau la domiciliile intermediarilor, unde participanții primeau instrucțiuni și resurse pentru influențarea voturilor.
La fel, potrivit acuzațiilor înaintate de procurorii de la Hîncești, un bărbat, dar și alte persoane în curs de identificare, au întreprins acțiuni similare pe teritoriul raionului Hîncești și altor raioane, în perioada august – octombrie 2024.
În cadrul urmăririi penale a fost autorizată punerea sub sechestru a unui mijloc de transport utilizat la comiterea infracțiunii.
Faptele învinuiților au fost calificate de procurori și polițiști drept infracțiuni de corupere electorală, în baza art. 181¹ alin. (1) din Codul penal, fiind exprimate prin oferirea și darea de bani în scopul influențării alegătorilor.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!