Unele beciuri din sud-estul Republicii Moldova au servit ani la rând adăpost pentru familii în caz de război. La Coșcalia, raionul Căușeni, găsim de exemplu un beci construit acum 120 de ani care a servit drept buncăr.

Este vorba despre beciul familiei Guțu, moștenit de la străbunel și care, de-a lungul timpului, a fost un spațiu de protejare a întregii familii.

Fiind construit în timpul primului război mondial, familia păstrează intact beciul care păstrează alimentele proaspete precum în frigider. 

Odată ce ai intrat în curtea familiei Guțu din satul Coșcalia, raionul Căușeni, te pomenești ca o relicvă a familiei în față. De menționat că, beciul a fost construit acum 120 de ani. 

Olga Guțu numește beciul drept mină de război și spune că familia ei a fost protejată ani la rând de acest spațiu creat în pământ. Astăzi, familia Guțu păstrează aici cartofi, morcov, vin, și nu doar. Totuși, Olga Guțu spune că după începutul războiului din Ucraina, deseori s-a gândit la acest spațiu. 

Chiar dacă familia și-a construit alt beci mai la suprafață, Olga spune că nu va strica mina, asta pentru că e foarte bine construită, iar în vremuri incerte ușor te poți apăra. 

De menționat că, în satul Coșcalia din Căușeni există mai multe familii care au asemenea spații de adăpost în pământ.

sursa

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!