Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc în această seară, 13 ianuarie, ajunul Sfântului Vasile. După ce apune soarele, cete de urători pornesc cu „Pluguşorul”.
În popor se spune că oamenii care primesc urătorii vor fi binecuvântaţi tot anul şi vor fi feriţi de rele. Tot în seara de Sfântul Vasile, tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale ori mascaţi merg cu ursul, calul sau capra.
Fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară. În tradiţia populară se spune că, dacă a doua zi găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac.
Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir.
În ziua de Sfântul Vasile este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă.