Ministerul Sănătății din Moldova a propus o serie de modificări la legea privind controlul tutunului, care ar implica interzicerea noilor produse fără fum. Potrivit agenției Infotag, este vorba de interzicerea utilizării tampoanelor cu nicotină, precum și a fumatului în locurile publice.

Abonează-te la canalul nostru de Telegram Subiectul Zilei!

Modificările la lege au drept scop reducerea numărului de fumători și armonizarea legislației moldovenești cu directivele UE. Însă experții nu sunt de acord, susținând că normele europene nu includ reglementări care interzic medicilor să discute cu pacienții despre alternative la fumat.

„Moldova ar trebui, desigur, să implementeze directivele europene, dar nu să meargă înaintea locomotivei și să creeze noi precedente care nu sunt cuprinse în legislația europeană”, a declarat Roman Chirca, directorul Institutului de Economie de Piață. 

Potrivit acestuia, persoanele care fumează 2-3 pachete de țigări pe zi, care sunt în acest punct critic, țigările fără fum ar ușura serios povara asupra sănătății și organismului lor. 

„Și medicii ar trebui să folosească conștientizarea doar pentru acest grup restrâns de utilizatori. Ea nu ar trebui confundată cu popularizarea, ci utilizată ca strategie de reducere a daunelor provocate oamenilor de produsele din tutun”, a spus expertul. 

Grigore Novac, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, atrage atenția asupra faptului că un fumător poate afla astăzi orice informație pe internet și poate decide singur dacă să treacă sau nu la alternative fără fum. 

„Niciun medic nu mă poate sfătui să consum tutun, nici în mod obișnuit, nici cu sfaturi, să spunem, să trec la aceste dispozitive. De regulă, medicul convinge să renunț complet la fumat, mai degrabă decât să facă o anumită propagandă. Acest lucru nu va afecta informațiile, mai ales că trăim în vremuri în care există internetul și informațiile pot fi obținute de oriunde. Dacă un consumator decide să treacă de la țigările obișnuite la dispozitive, el poate obține informații pe Internet”, a spus deputatul. 

În ultimul raport al OMS, Moldova este singura țară din Europa și se numără printre cele șase țări din lume (Congo, Egipt, Indonezia, Iordania, Oman) unde consumul de tutun va crește. În 2020, prevalența fumatului era de 25,8%.

sursa