Precipitațiile puternice din perioada 30 mai – 3 iunie au făcut ravagii în mai multe localități, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Astfel, potrivit datelor colectate de la subdiviziunile teritoriale ale IGSU, ploile cu grindină au afectat mai multe culturi agricole din toată țara.

În localitatea Bârlădeni, raionul Ocnița, ploile au distrus circa opt hectare de livadă de mere. 

Pagube au fost înregistrate și în satul Răzeni, raionul Ialoveni, unde precipitațiile au afectat circa 12 hectare de porumb și 30 de hectare de floarea-soarelui.

De asemenea, 40 de hectare de livadă au fost nimicite în satul Săiți, raionul Căușeni.

Ploile au făcut ravagii și în sudul țării. În localitatea Etulia, UTA Găgăuzia, grindina a distrus circa 360 de hectare de nuci, 200 de hectare de floarea-soarelui și 200 de hectare de orz.

În satul Bașcalia din raionul Basarabeasca au fost distruși aproximativ 750 de metri de drum asfaltat și 70 de metri pătrați de peliculă de pe o seră. Mai mult, ploile au deteriorat mai multe culturi agricole: 62 de hectare de viță-de-vie, 448 de hectare de grâu, 111 de hectare de porumb, 179 de hectare de orz, șapte hectare de mazăre, dar și 217 hectare de floarea-soarelui.

Comisiile pentru Situații Excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale, precizează IGSU.

Amintim că ieri, la Nisporeni, a căzut grindină mășcată, care a afectat semnificativ grădinile gospodarilor. Totodată, în localitatea Copceac a plouat puternic, iar grindina de mărimea unui ou de porumbel căzuse cu o seară înainte.

sursa