Pe data de 25 aprilie, UN Women a organizat o masă rotundă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele pilotării primului Serviciu integrat regional pentru victimele violenței sexuale din R. Moldova.

Evenimentul a avut loc la Ungheni și a reunit mai mulți reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, membri ai echipelor multidisciplinare, societatea civilă și comunitatea internațională, demonstrând importanța unui răspuns coordonat și multisectorial la fenomenul violenței.

În Republica Moldova, victimele violenței în bază de gen, inclusiv ale violenței sexuale, se confruntă cu numeroase provocări, de la teama de stigmatizare până la lipsa serviciilor specializate și bariere în accesarea justiției. În 2018, sondajul realizat de OSCE a reflectat că aproape 40% dintre femeile din Republica Moldova s-au confruntat cu violență fizică și/sau sexuală.

Pentru a elimina aceste bariere, în martie 2023, UN Women, în parteneriat cu autoritățile publice locale și societatea civilă, a creat primul Serviciul integrat regional pentru victimele violenței sexuale, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Serviciul asigură victimelor violenței sexuale acces la asistență medicală specializată, expertiză medico-legală, asistență psiho-socială și juridică, precum și servicii de evaluare psihologică, într-o singură locație și acoperă raioanele Ungheni, Fălești, Sângerei, Călărași, Nisporeni și Telenești.

„Lansarea la Ungheni a primului Serviciu integrat regional din țară, care deservește cinci raioane, este o realizare semnificativă. Acest centru ne ajută foarte mult să sprijinim victimele violenței sexuale. Vreau să mulțumesc partenerilor de dezvoltare pentru suportul acordat și pentru că ne ajută să schimbăm în bine mentalitatea și atitudinea față de violența sexuală”, a spus președintele raionului Ungheni, Dionisie Ternovschi.

În cadrul evenimentului, Viorica Țîmbalari, directoarea generală a Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie, a subliniat importanța serviciilor specializate pentru victimele violenței sexuale și a exprimat recunoștința pentru partenerii implicați în crearea Serviciului integrat regional.

„Ca prioritate numărul unu, Agenția își propune derularea unei campanii naționale de informare cu privire la fenomenul violenței față de femei și al violenței în familie. Totodată, susțin extinderea modelului dat de servicii integrate și în alte localități din țară, întrucât cred că ele pot soluționa mai eficient cazurile de violență sexuală”, a spus femeia.

În cele șase luni de activitate, Serviciul a acordat asistență pentru 23 de victime, dintre care 17 din raionul Ungheni. Cazurile asistate au inclus 13 cazuri de viol, un caz de acțiuni cu caracter sexual, un caz de violență sexuală online și opt cazuri de alte forme de violență. În 47% dintre cazuri, femeile au beneficiat de asistență de criză în primele patru zile din momentul comiterii infracțiunii.

La eveniment, UN Women Moldova și Centrul Internațional „La Strada” au semnat un nou Acord de colaborare pentru a asigura continuarea pilotării Serviciului regional integrat în cadrul noului proiect lansat de UN Women și finanțat de Uniunea Europeană – EVOLVE4GE: „Accelerarea egalității de gen asigurând abilitarea femeilor prin oportunități economice, combaterea violenței și guvernare sensibilă la gen”.

sursa