Cooperarea vamală moldo-italiană a fost subiectul discuției în cadrul vizitei de curtoazie a ambasadorului Republicii Italiene la Chișinău, E.S. Dl Lorenzo Tomassoni, alături de înaltul consilier UE în politici vamale și fiscale, Dl Rosario de Blasio.
Agenda a inclus discuții privind viitoarele ședințe bilaterale între conducătorii autorităților vamale, concentrându-se și pe acțiunile necesare pentru facilitarea comerțului internațional. În cadrul dialogului s-a evidențiat importanța adaptării capacităților administrative și operaționale la standardele UE, un pas crucial pentru Republica Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.
Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a recunoscut sprijinul și contribuția experților din cadrul Agenției Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene în elaborarea Strategiei IT a Serviciului Vamal, subliniind expertiza europeană oferită pentru acest proces.
Cooperarea fructuoasă cu Ambasada Italiei la Chișinău a fost, de asemenea, apreciată, cu accent pe modernizarea procedurilor vamale și armonizarea acestora cu standardele internaționale.
În curând, Serviciul Vamal va efectua o misiune la Roma pentru a întări legăturile și a schimba cele mai bune practici în domeniul vamal. De asemenea, parteneriatul cu Uniunea Europeană, inclusiv prin platforma Subcomitetului Vamal din cadrul Acordului de Asociere RM-UE, a fost evidențiat ca un motor pentru progresul în armonizarea legislației vamale și dezvoltarea gestionării riscurilor.
Igor Talmazan a mai subliniat deschiderea instituției pentru continuarea cooperării și schimbului de informații și experiență cu partenerii italieni, iar ambasadorul Republicii Italiene a confirmat sprijinul continuu pentru inițiativele de consolidare a relațiilor comerciale și vamale între cele două țări.
În concluzie, întâlnirea a evidențiat un dialog constructiv și angajamentul reciproc pentru consolidarea parteneriatului și promovarea relațiilor economice și comerciale între Italia și Republica Moldova, inclusiv în contextul negocierii de aderare a acesteia la Uniunea Europeană.