Ziua internaţională de luptă împotriva homofobiei, transfobiei şi bifobiei se marchează, anual, la 17 mai, reprezentând data la care homosexualitatea a fost scoasă de pe lista bolilor de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), respectiv 17 mai 1990.
Evenimentul a fost creat pentru a atrage atenţia decidenţilor politici, liderilor de opinie, publicului şi media asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile LGBTQIA+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer/Questioning, Intersex şi Asexual/Agender) la nivel internaţional. Astfel, cel puțin pe două clădiri oficiale de la Chișinău, cea a Delegației UE și a Ambasadei SUA, au fost arborate steagurile curcubeu – simbolul comunității.
Astfel, a fost semnată o declarație comună emisă de către misiunile diplomatice ale Austriei, Belgiei, Bulgariei, Canadei, Ciprului, Croației, Danemarcei, Elveției, Estoniei, Finlandei, Franței, Germaniei, Greciei, Irlandei, Israelului, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Muntenegrului, Norvegiei, Portugaliei, Regatului Unit, Republicii Cehe, României, Sloveniei, Spaniei, Statelor Unite ale Americii, Suediei, Țărilor de Jos și Ucrainei.
Potrivit Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova, egalitatea, diversitatea și nediscriminarea fac parte din valorile fundamentale ale celor 30 de țări menționate mai sus, semnatare a declarației de solidaritate și sprijinul pentru persoanele LGBTIQ+.
Tema din 2023 a zilei este „Together always: united in diversity” (traducere în limba română „mereu împreună: uniți prin diversitate”), fiind decisă printr-o largă consultare a organizaţiilor LGBTQIA+ din întreaga lume. Această temă va permite susţinerea, în multe forme, a milioane de oameni din comunităţile LGBTQIA+.
Amintim că, în luna iunie, va avea loc cel de-al 22-lea Festival LGBTI „Moldova Pride”, inclusiv un „Marș al solidarității”, pentru a promova și a celebra egalitatea pentru toți.