UTA Găgăuzia, care pe 30 aprilie își alege un nou bașcan, este în aceste zile un poligon de testare a strategiilor și tehnologiilor politice pe care partidele le vor aplica, la nivel național, în următorii 3 ani, la alegerile locale, prezidențiale și parlamentare. Este declarația politologului Ian Lisnevschi exprimată în cadrul unei emisiuni televizate.

„Alegerile din UTA Găgăuzia sunt, totuși, importante, pentru că este un exercițiu de probă înainte de alegerile locale, prezidențiale și parlamentare. Noi intrăm într-o perioadă de 3 ani, care va fi plină de campanii electorale. Evident, în UTA Găgăuzia se încearcă unele probări, unele exerciții, care vor fi implementate în continuare”, a declarat politologul.

Ian Lisnevschi consideră că pericolul nevalidării alegerilor a fost depășit. În primul rând, candidații au devenit mai activi.

„Problema lipsei cvorumului exista până la sfârșitul săptămânii trecute, deoarece campania electorală era destul de pasivă. Acum vedem că candidații au devenit mai activi, ceea ce mobilizează locuitorii UTA Găgăuzia. De aceea putem vorbi că participarea la vot a cetățenilor din lista electorală va fi de peste 50%”, menționează expertul.

În al doilea rând, mai mulți politicieni și oficiali s-au activizat pentru a susține anumiți candidați.

„Vedem o susținere și din partea politicienilor, și din partea fostului bașcan al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a unui candidat, și de Igor Dodon, a unui candidat. Socialiștii îl susțin pe Uzun, iar Vlah pe Croitor”.

Totuși, Lisnevschi nu crede că va fi o prezență masivă la vot. El se îndoiește că locuitorii vor putea fi convinși de candidați cu privire la unele subiecte „sensibile” pentru Chișinău, dar principiale pentru UTA Găgăuzia.

„Nu chiar masiv, pentru că ceea ce vor găgăuzii la moment sunt mai multe împuterniciri financiare de a decide soarta Găgăuziei. Doi, să decidă singuri strategia și mersul învățământului. Și, deja, aspectul geopolitic. În Găgăuzia se vede altfel această situație și vor să-și decidă singuri direcția. Majoritatea locuitorilor din Găgăuzia vor și o cotă aparte în Parlament. Vor putea candidații să răspundă la aceste întrebări, vom vedea la sfârșitul campaniei”.

Politologul consideră că este prea devreme să facă previziuni privind rezultatele alegerilor. Cel mai probabil, însă, va avea loc și al doilea tur.