Ministerul Mediului a venit cu o inițiativă legislativă care ar scuti agenții economici de plata pentru poluarea mediului, dacă aceștia vor atinge țintele de colectare și de reciclare a deșeurilor din ambalaje.
Pe 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare un regulament care obligă agenții economici să implementeze responsabilitatea extinsă a producătorilor (REP). Cu alte cuvinte, să se alăture la un sistem colectiv sau individual de colectare a deșeurilor din ambalaje și să atingă țintele de valorificare, stabilite printr-o hotărâre de Guvern.
Acest lucru a stârnit nemulțumirea companiilor, care spuneau că mecanismul se dubla cu plata pentru poluare și tocmai de aceea autoritățile au propus modificări la legislație.
În timpul consultărilor publice asupra proiectului de lege, șeful Serviciul politici în domeniul economiei circulare de la Ministerul Mediului, Mihai Rusu, a explicat că scutirea va fi proporțională cu cantitatea deșeurilor colectate și reciclate de agenții economici. Cei care vor atinge țintele nu vor achita deloc taxa pentru ambalaj.
„Formula este destul de simplă, proporțională, un pic în favoarea agentului economic. Vrem să încurajăm reintroducerea materialelor care rezultă din reciclarea ambalajelor în sistemul economic. Astfel, să fim mai puțin dependenți de materia primă”, a spus funcționarul.
Taxele vor fi calculate în funcție de greutate
O altă noutate este că ambalajele nu vor mai fi taxate per unitate, dar după greutate. Taxele vor fi calculate în funcție de efectele pe care le au deșeurile respective asupra mediului și dacă sunt sau nu reciclabile.
Șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice de la Ministerul Mediului, Svetlana Bolocan, a anunțat că, de anul viitor, vor fi majorate țintele de colectare și reciclare a deșeurilor din ambalaje, care, potrivit ei, acum sunt „destul de loiale”.
Acum, un agent economic este obligat să colecteze 15% din deșeurile de ambalaje (hârtie și carton – 15%, plastic – 10%, sticlă – 15%, metale – 10%, lemn –5%). Acest obiectiv ar urma să crească, până în anul 2030, până la normele europene: 55% în prezent, pentru toate tipurile, și 70% în 2030.
Proiectul pentru modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului abia urmează să fie înregistrat în Parlament.