Ministerul Culturii recomandă conservarea și restaurarea porțiunilor păstrate a caldarâmului străzii 31 August 1989.
Potrivit sursei citate, la această concluzie s-a ajuns în urma ședinței de lucru pe marginea Raportului Agenției Naționale de Arheologie, referitor la caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989.
Astfel, se recomandă conservarea și restaurarea porțiunilor păstrate a caldarâmului străzii, reconstituirea porțiunilor pierdute de pavaj cu pietre de același fel din alte sectoare ale străzii 31 August 1989 sau ale Nucleului istoric al orașului.
De asemenea, experții convocați de Ministerul Culturii consideră că cea mai oportună posibilitate de punere în valoare corespunzătoare a caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989 este prin transformarea segmentul dintre strada Alexandr Pușkin și strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni în spațiu pietonal.
Totodată, Ministerul Culturii cataloghează abuzive practicile Primăriei mun. Chișinău de a demara lucrări de reparație în zona istorică a capitalei, făcând abstracție de avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) și a Agenției Naționale de Arheologie.
La etapa actuală se recomandă delimitarea și securizarea zonei în care s-a găsit pavajul, întrucât reconstrucția în această zonă se va relua doar după realizarea proiectului de restaurare, avizat corespunzător.
În context, Ministerul Culturii își asumă lansarea unor discuții publice și conturarea unei viziuni vis-a-vis de crearea zonelor pietonale turistice în centrul istoric al orașului.
Aceste propuneri vor fi discutate cu expertul și cu reprezentanții societății civile, precum și cu reprezentanții Primăriei mun. Chişinău.
Recomandările generate pot fi incluse în proiectul de elaborare a Planului Urbanistic Zonal al Centrului (PUZ Centru).