„Poarta de intrare în oraș”, două clădiri înalte de la intrarea în capitală, se află într-o stare deplorabilă. Unul dintre simbolurile neoficiale ale orașului nu o decorează, ci doar strică imaginea Chișinăului, spun locuitorii capitalei.
Încă în 2021, Direcția generală locativ-comunală și servicii comunale a Primăriei Chișinău a declarat că fațadele clădirilor vor fi reparate și că există bani pentru aceasta, relatează publika.md.
Acum, aceștia au recunoscut că proiectul este înghețat, explicând acest lucru prin creșterea prețului la materialele de construcție, dar și prin faptul că fondurile alocate au fost cheltuite în alte scopuri. „Poarta orașului este marca Chișinăului de aproape 40 de ani.
Maria Buliga, în vârstă de 65 de ani, locuiește din 1992 într-unul dintre blocurile înalte care formează „Poarta orașului”. Potrivit femeii, indiferent de cine se află la putere, nimeni nu a făcut nimic concret pentru a restabili aspectul complexului arhitectural.
„De vină sunt și locatarii, care schimbă pereții, fac lucruri după bunul lor plac. Își pun dormitoarele pe balcoane și așa mai departe, nu corespunde cu designul clădirii. Este de dorit să se facă ceva, pentru că într-adevăr clădirea este amplasată pe partea aeroportului și pe aici trec foarte mulți vizitatori ai capitalei.
Autoritățile au planificat să o renoveze în 2021. Poate că au făcut-o, dar eu nu am văzut pe nimeni și nu am auzit nimic de la vecini. Nu am văzut niciun muncitor. Poate că au existat discuții, dar totul a rămas la nivel de discuții. Așa stau lucrurile la noi: discuții, discuții, discuții și atât”, a spus ea.
Orășenii spun că aspectul clădirilor înalte s-a schimbat dincolo de orice recunoaștere în ultimii ani. „Trebuie renovate, ideea arhitecturală este bună, a fost și este. Dar ar arăta mai bine dacă ar fi renovate. Arată bine, dar sunt învechite”, spun localnicii.
„Un oraș modern ar trebui să fie modern și din punct de vedere arhitectural. Desigur, aceste clădiri din epoca sovietică au fost bune, frumoase, dar pentru acea perioadă, acum orașul trebuie să se modernizeze. Eu sunt pentru schimbări radicale. Orașul Chișinău nu mai corespunde perioadei moderne în care trăim, secolului actual”, consideră alți chișinăuieni.
În februarie 2021, actualul director al Direcției locativ-comunale Chișinău, Ion Burdyumov, a anunțat că autoritățile au alocat 15 milioane de lei pentru repararea fațadelor caselor și trei milioane de lei pentru iluminarea acestora. Însă, doi ani mai târziu, autoritățile spun că firma care a câștigat licitația pentru lucrări a renunțat la proiect din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție.
Departamentul spune că autoritățile municipale au investit fondurile alocate pentru reparații în alte proiecte.
În punctul cel mai înalt, fiecare clădire are o înălțime de 70 de metri și maximum 24 de etaje. Complexul a fost proiectat de arhitectul kazah Yuri Tumanyan.