Jurnalistul face o incursiune a vieții social-politice din Republicii Moldova, după obținerea independenței și până în prezent.
„În Statele Unite ale Americii suntem martorii începutului noului război hibrid al secolului 21 – ciberatacuri, dezinformări, scheme financiare, manipulări în social media și corupție – o combinație de arme în fața cărora Vestul încă nu a găsit instrumente de apărare eficiente. Există, însă, un stat mic care a găsit o cale de a face față acestei cantități uriașe de amenințări și de a merge înainte”, scrie The Washington Times.
Todd Wood scrie că Republica Moldova s-a confruntat cu multe urcușuri și coborâșuri pentru a-și asigura o economie de piață dezvoltată, liberă și sigură, iar principala amenințare în asigurarea acestui tip de piață a fost corupția. Ca în cazul Ucrainei, eforturile Republicii Moldova au fost complicate serios de vecinul uriaș de la Est care va face orice îi stă în puteri pentru a împiedica Republica Moldova să intre irevocabil pe orbita Occidentului. Jurnalistul notează că Republica Moldova este izolată geografic și că are două regiuni separatiste – UTA Găgăuzia și Transnistria, unde sunt staționate mii de soldați ruși și un depozit de muniție sovietic. „În ciuda acestor aspecte, lumina de la capătul tunelului s-a făcut vizibilă la finalul primei decade a acestui secol, când un guvern liberal a preluat puterea după opt ani de regim comunist. Unii analiști au numit atunci Republica Moldova „ o poveste de succes”, notează editorialistul.
Totodată, Wood menționează și despre jaful miliardului din sistemul bancar „povestea de succes s-a dovedit a fi un eșec de proporții”, care a avut efectul diminuării încrederii în traiectoria pro-europeană a Republicii Moldova și a orientării spre „calea rusească”, „puse în scenă, cel mai probabil, de Moscova”.
„Totul s-a prăbușit câțiva ani mai târziu, când s-a descoperit că aproape 1 miliard de dolari a fost furat din sistemul bancar, o cincime din activele financiare ale Republicii Moldova”, mai precizează jurnalistul. Totuși, aproape un miracol a avut loc în 2014, când Uniunea Europeană și alții au oprit sprijinul financiar destinat Republicii Moldova și un nou guvern a fost învestit, condus de Partidul Democrat (PDM). Acesta, sub mare presiune, a reușit să scoată din datorii Republica Moldova într-o foarte scurtă perioadă de timp”, finisează editorialul jurnalistul american.