Patru din zece elevi de clasa a noua au picat pretestarea la matematică din luna februarie, iar cei mai mulți au obținut nota 5. Sunt însă școli în care niciun elev nu a reușit să ia testul.

Datele au fost publicate de Ministerul Educației și arată, totuși, o ușoară îmbunătățire a situației față de testarea din luna noiembrie a anului trecut. Elevii care nu au promovat pretestarea vor fi incluși într-un program și vor beneficia gratuit de ore suplimentare de matematică, transmite subiectulzilei.md cu referire la tvrmoldova.md.

58 la sută dintre elevii de clasa a IX-a au susținut cu succes pretestarea republicană la matematică. În comparație cu cea din luna noiembrie a anului trecut, rata de promovare a crescut, dar rămâne extrem de scăzută în unele raioane.

„Cea mai scăzută rată de promovare a pretestării, între 33 și 42%, a fost înregistrată în raioanele Râșcani, Rezina și Șoldănești. La polul opus sunt municipiile Chișinău, Tiraspol, precum și alte localități, unde peste 60% dintre elevi au reușit să obțină o notă mai mare de 5”, relatează jurnalista Daniela Danilova.

„Nu e îmbucurător, facem eforturi, monitorizări. Avem programul de remediere în care sunt implicați opt profesori de matematică, avem stabilite deja locurile și data când se vor face aceste lecții”, a menționat șeful adjunct al Direcției Învățământ Șoldănești, Viorel Colin.

„Noi toți trebuie să tragem niște concluzii și cu privire la calitatea predării, pe calitatea evaluării, pe calitatea realizării a întregului proces educațional. Dar trebuie să analizăm foarte atent și la rece și conținuturile curriculare la disciplina matematica și câte dintre aceste conținuturi sunt accesibile elevilor de astăzi. Ne implicăm în toate campaniile promovate de Ministerul Educației. Și campania Ajută un Coleg, și programul remedial”, a declarat șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport Rezina, Aurelia Grigoriță.

Raioanele Râșcani, Rezina și Șoldănești au cea mai mică medie, între 3 și 4.

Sunt, de altfel, școli din Cantemir, Fălești sau alte raioane unde niciun elev nu a reușit să promoveze pretestarea.

În același timp, există instituții cu o rată de promovare care se apropie de 100%. Printre ele, și Liceul „Ion Creangă” din Chișinău. 

„Cred că cel mai mult m-a ajutat lucrul făcut pe parcursul anului, nu pregătirea sau revizuirea temelor din seara din ajunul pretestării… lucrul făcut pe parcursul anilor, în special în clasa a IX-a și temele făcute, tot acest efort”, a menționat eleva Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Viviana Paraschiv.

„Fiecare dintre ei își doresc să-și continue studiile, fie în cadrul liceului nostru, fie o să meargă la un colegiu sau la altă instituție, și asta îi motivează foarte mult. Fiecare vrea să-și construiască un rost în viață. Dacă nu lucrează elevul… rezultatele nu vin”, a menționat dirigintele clasei a IX-a, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Andrian Madan.

„Cred că ține de planificare corectă a procesului educațional, de organizare, de dirijare, de monitorizare. Ține de formarea cadrelor didactice pentru că este foarte important ca profesorii să fie în pas cu transformările care se produc în societate și în viața noastră de toate zilele”, a declarat directorul Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Corneliu Solomon.

„În școlile mici, din păcate, rata de promovare este mai mică. Vine la pachet cu lipsă de cadre didactice sau pregătirea insuficientă, infrastructura nepotrivită sau, pur și simplu, condiții socio-economice mai precare. Și anume acești copii vor fi și principalii beneficiari ai programului remedial. Vom discuta și cu directorii, este important să existe și o mobilizare a comunității în acest sens și o implicare mai mare a părinților. Copiii vor avea trei încercări în acest an, comparativ cu două cum era în anii precedenți, pentru a susține examenul. Și chiar dacă nu vor susține cu succes aceste examene, vor putea să își continue parcursul în școlile noastre profesionale”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

La pretestarea, care s-a desfășurat pe 27 februarie, au participat aproape 30.000 de elevi. Sesiunea de bază a examenelor de absolvire a gimnaziului se va desfășura în perioada 2 – 12 iunie 2025. Până atunci, peste 6.000 de elevi vor fi incluși într-un program remedial. Ei vor beneficia gratuit de ore suplimentare cu profesori de matematică.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI