La începutul anului 2021, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 14.400 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV, iar în perioada ianuarie – octombrie 2021, au fost confirmate 662 de cazuri noi. Datele au fost făcute publice astăzi de către Ministerul Sănătății în contextul marcării Zilei Mondiale de combatere a HIV/SIDA, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, până pe 21 decembrie, în țară vor fi organizate evenimente, care au drept scop informarea populației despre HIV/SIDA, promovarea testării, mobilizarea și implicarea comunităților în răspunsul la infecția cu HIV, scrie sursa citată.

În acest an, Ziua Mondială de combatere HIV SIDA se desfășoară cu sloganurile „Pentru tine, pentru ei, pentru fiecare!” și „Este important pentru toți. Fiecare este important!”. În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se testeze gratuit la HIV în cadrul punctelor mobile. Totodată, vor fi organizate traininguri în rândul tinerilor pentru promovarea testării; vor fi promovate și difuzate materiale informative în instituții specializate, transport public, rețele sociale; vor fi lansate diverse flashmob-uri și chatbot-uri pe rețelele sociale.

Datele ministerului arată că majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. Pentru segmentul de vârstă 0-39 ani, incidența infecției cu HIV a constituit 18 cazuri la 100 mii populație, pentru 15-24 ani – aproximativ 14 cazuri, iar pentru vârsta de 40 ani și mai mult – 15 cazuri. În peste 90 la sută din cazuri, virusul HIV s-a transmis pe cale heterosexuală. Consumul de droguri este responsabil de 3% din infectări, iar în alte 2,4% de îmbolnăviri – virusul s-a transmis de la mamă la copil.

Conform datelor OMS, peste 37 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV.