Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în conflict cu cel mai important general al său, scrie în exclusivitate publicația germană Bild.
Între președintele Ucrainei Volodimir Zelenskj și cel mai important general al său Valery Saluschnyj a existat o dispută cu privire la bătălia de la Bakhmut.
Șeful statului și comandantul șef al forțelor armate aveau opinii fundamental diferite cu privire la modul în care armata ar trebui să trateze războiul de la Bakhmut.
Retragerea
BILD a aflat din mai multe surse din cadrul conducerii politice de la Kiev că Zalushnyi a recomandat deja să se gândească la retragerea din Bakhmut din motive tactice în urmă cu câteva săptămâni.
Se spune că Saluschnyi a făcut eforturi pentru o posibilă retragere de la Bahkmut într-un stadiu incipient, citează BILD. Guvernul ucrainean a declarat pentru BILD că decizia de a rămâne cu Bakhmut a fost cea corectă.
Candidat la funcția de președinte?
Dar între președintele Zelenskyj și comandantul șef nu mai este vorba doar de chestiuni militare. Deși a existat o mare unitate între cei doi lideri chiar la începutul războiului și rolurile erau clar împărțite, acest lucru e schimbat acum, punctează jurnaliștii germani.
Datorită comportamentului său convingător, Zalushny a devenit atât de popular în rândul populației, încât mulți îl consideră deja un posibil candidat la președinție.
Deși Saluschnyj nu a indicat niciodată că dorește să candideze pentru o funcție la un moment dat, Zelenskyj și cei din jurul lui se pare că îl văd ca pe un posibil concurent.
Potrivit surselor militare ucrainene, comandantul suprem al forțelor armate lucrează doar pentru victoria împotriva trupelor ruse și încearcă să-și protejeze soldații cât mai mult posibil. Doar asta a dus la discuția despre Bachmut.
Majoritatea luptătorilor de la Bakhmut împărtășesc atitudinea lui Zalushny. Un analist militar ucrainean, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru BILD: „Marea majoritate a soldaților din Bakhmut nu înțeleg de ce este ținut orașul”.
Context
Din punct de vedere militar, Bakhmut nu are nicio importanță strategică, o retragere din orașul distrus nu ar fi decisivă. Doar prin concentrarea Rusiei asupra în Bakhmut și prin desfășurarea a mii de mercenari „Wagner”, Bakhmut a devenit un simbol politic. Zelenskyi a declarat orașul „cetate” în decembrie.
În încercările necruțătoare de a lua cu asalt pe Bakhmut, Rusia a pierdut acolo multe mii de soldați, inclusiv foști prizonieri.