Noțiunea de muzeu virtual a fost introdusă în legislație. Deputații au adoptat, astăzi, o serie de modificări ale cadrului  normativ care reglementează activitatea muzeelor. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Culturii.

Muzeul virtual va reprezenta instituția digitală care își îndeplinește funcțiile sale prin expunerea și promovarea colecțiilor muzeale digitalizate în scop de educare și schimb de cunoștințe și care este accesată de public prin intermediul conexiunii la internet, utilizând tehnologiile noi.

Documentul conține prevederi referitoare la organizarea muzeelor. Acestea vor putea fi organizate în calitate de instituții de cultură cu sau fără personalitate juridică, inclusiv cu statut de secție, la decizia fondatorului. În funcție de forma de proprietate, muzeele vor fi publice sau private. Muzeele publice își vor desfășura activitatea în baza statutului de organizare și funcționare, elaborat conform unui statut – cadru, aprobat de Guvern. De asemenea, proiectul conține prevederi referitoare la modalitatea de organizare și funcționare a secțiilor muzeelor.

Proiectul mai reglementează condițiile de înregistrare a muzeelor în Registrul muzeelor din Republica Moldova sau în inventarele locale ale instituțiilor de cultură, instituite și gestionate de către autoritățile publice locale.

Alte prevederi se referă la clasarea și evidența patrimoniului muzeal, precum și la ghidajul în muzeele naționale. Ghidajul va fi efectuat de către angajații muzeelor sau de către ghizii externi. Activitatea ghizilor externi se va desfășura în baza acreditării conform normelor ce vor fi aprobate de Ministerul Culturii.

O altă modificare vizează finanțarea activității muzeelor. Astfel, prețurile și tarifele pentru serviciile oferite de muzeele publice vor fi stabilite de către aceste instituții și vor fi aprobate de fondator.

În Republica Moldova sunt înregistrate oficial 132 de muzee.  

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri, urmărește-ne pe canalul nostru de Telegram!