Vorba veche: iarna, car și vara, sanie. Cine se trezește dis de dimineață are bun rezultat electoral. O campanie „pre-electorală”?

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a anunțat că membrii Cabinetului de Miniștrii vor merge în raioanele R. Moldova pentru a avea întâlniri cu cetățenii. Întâlnirile vor avea loc în fiecare zi de luni iar la ele vor participa miniştrii, secretarii generali şi secretarii de stat. Până la acest anunț, doar deputații efectuau vizite de lucru în teritoriu.

Membrii de vază ai PDM se  întâlnesc cu locuitorii raioanelor moldovenești pentru că ei sunt alegătorii de mâine. Ergo: se identifică problemele locale și se verifică potențialii candidați ai partidului pentru alegerile parlamentare din circumscripțiile uninominale.

Care altă formațiune politică mai face asta? În vara lui 2017, echipa condusă de Andrei Năstase s-a deplasat de câteva ori în provincie. Dar această activitate nu a mai continuat. Maia Sandu nu a îndrăznit să calce în teritoriu, sunt voci care afirmă că locuitorii raioanelor moldovenești țin minte că ea a fost cea care le-a închis școlile din sate, de asta, evită să calce prin acele localități.

Un alt jucător electoral a fost la începutul toamnei în Ialoveni și Soroca. Traian Băsescu a anunțat deja că, pe 12 noiembrie, va ajunge la Cahul. Foarte bine. Observ însă, că fostul președinte al României vizitează  doar raioanele în care locuiesc majoritar moldovenii care au și cetățenie română. Aștept ca Băsescu să facă vizite și în raioanele roșii, cele din nordul Republicii Moldova. Că doar și locuitorii de acolo au redobândit cetățenia română!

Socialiștii moldoveni, prin vocea președintelui Dodon, au anunțat că vor da startul unei campanii de colectare a semnăturilor pentru instaurarea republicii prezidențiale. Este și asta o formă de încălzire a simpatizanților lor.

Vizitele în provincie vin să identifice potențialele teme de campanie și verifică modul de comportament, în fața electoratului viitor, al posibililor candidați în circumscripțiile uninominale. Putem spune că în Republica Moldova a început o campanie pre-electorală? Probabil că da. Chiar dacă mai este un an până la startul oficial al alegerilor parlamentare, principalele formațiuni politice moldovene își verifică puterile.